Kripto
StoryEditor

Deset posto odrasle populacije u Norveškoj posjeduje kripto

04. Travanj 2022.

Arcane Research i Ernst & Young anketirali su 1.000 Norvežana i otkrili da je stopa kripto vlasništva imala rast s 3 posto početkom prošle godine na 6 posto.

Gotovo dvije trećine svih ispitanica izjavilo je da su kriptovalutu prvi put kupile 2021. godine. Međutim, razlika među spolovima i dalje postoji, a muško vlasništvo i dalje se povećava sa 6 na 14 posto. Ukupan broj kripto vlasnika u Norveškoj sada je na 420.000, što čini 10 posto odrasle populacije.

Bitcoin je najpopularnija imovina, s 67 posto svih norveških kripto vlasnika koji posjeduju najveću kriptovalutu na tržištu. Ethereum slijedi s 42 posto.

Ne iznenađuje da je mlađa populacija otvorenija prema kriptu od starijih generacija. Samo 4 posto stanovništva starijeg od 40 godina reklo je da posjeduje kripto.

Što se tiče ostalih kriptovaluta, ripple i cardano zabilježili su višu razinu usvajanja među altcoinima od   prosjeka. Arcane to svodi na činjenicu da najveća norveška kripto mjenjačnica Firi uz bitcoin i ethereum nudi ripple, cardano, litecoin i dai.

Postoje i neki znakovi koji uvjetno ukazuju na rast decentraliziranih financija (DeFi) i tržišta nezamjenjivih tokena (NFT). Samo 1 među 10 posto uključeno je u navedena tržišta, ali 19 posto ima znanje o NFT-ovima.

Rezultati istraživanja nisu toliko iznenađujući. Razine usvajanja u Norveškoj nisu ni blizu poput Nigerije i Malezije, ali se drže globalnog trenda sve većeg usvajanja.

Nakon pada interesa nakon procvata ICO-a 2017., interes za kripto u široj javnosti povećao se, potpomognut rastom DeFi-a, a posebno NFT-ova. Više financijskih savjetnika također podržava kripto.

Vlade diljem svijeta primile su na znanje ove povećane razine usvajanja, donoseći zakone kako bi osigurale da investitori i izdavatelji tokena ostanu u skladu sa zakonom, što je jedna od glavnih tema razgovora 2022. godine, i svi od SAD-a do Velike Britanije, rade na regulatornom okviru.

24. travanj 2024 03:01