Kripto
StoryEditor

Alex Mashinsky navodno podigao 10 milijuna dolara iz Celsiusa prije zamrzavanja računa

04. Listopad 2022.
Alex Mashinsky

Bivši izvršni direktor Celsiusa Alex Mashinsky navodno je podigao 10 milijuna dolara s računa tvrtke još u svibnju, samo nekoliko tjedana prije nego što je sada ugašena tvrtka za kripto kreditiranje zamrznula povlačenje sredstava kupaca, piše Financial Times.

Izvor blizak tom pitanju rekao je FT-u da je povlačenje bilo unaprijed planirano i povezano s planiranjem Mashinskog.

Prije velikog povlačenja, Mashinsky je navodno podizao male količine kripta za poreze, rekao je izvor, i dosljedno je polagao kriptovalute u iznosima ukupnog od onog što je povukao u svibnju.

Mashinsky je 27. rujna podnio ostavku na mjestu izvršnog direktora, rekavši da mu je 'jako žao' zbog teških financijskih okolnosti s kojima se suočavaju članovi zajednice i nazvao sebe 'distrakcijom' Celsiusu i putu prema oporavku.

Ono što je nekada bila popularna platforma za kreditiranje s procjenom od preko 3 milijarde dolara, u srpnju je podnijela zahtjev za bankrot poglavlja 11, a dokumenti otkrivaju rupu od 1.2 milijarde dolara u bilanci.

Celsius i američki regulatori

U pokušaju da vrati neka sredstva kupcima, Celsius se sada suočava protiv nekih glavnih regulatornih igrača.

Ministarstvo pravosuđa uskočilo je s podneskom 30. rujna, protiveći se zahtjevu Celsiusa da se riješi svojih stablecoina, navodeći da su prijedlozi preuranjeni dok se ne podnese izvješće ispitivača.

Tvrtka u stečaju zatražila je prodaju 23 milijuna dolara svojih stablecoina 16. rujna kako bi pomogla u plaćanju dnevnog poslovanja zajmodavca.

Što se tiče zahtjeva za prodajom tih stablecoina, DOJ je odbio prijedlog jer bi svaka distribucija ili prodaja u ovom trenutku mogla nenamjerno utjecati ili ograničiti distribucije na druge vjerovnike u ovom slučaju.

Povjerenik DOJ-a William Harrington zaključio je podnesak, rekavši da su Celsiusovi udjeli previše nejasni za donošenje odluke zbog nedostatka transparentnosti o čemu svjedoči prijedlog ispitivača i neuspjeh dužnika da podnesu rasporede i izjave o financijskim poslovima.

24. travanj 2024 18:18