Kripto
StoryEditor

Američka senatorica Elizabeth Warren želi ograničiti upotrebu kriptovaluta u SAD-u

13. Prosinac 2023.
Elizabeth Warren

Američka senatorica Elizabeth Warren, žestoka protivnica kriptovaluta, još uvijek je na ratnoj stazi s punim namjerama uništavanja digitalne klase imovine. Njen nedavni potez bio je uvođenje Zakona protiv pranja novca u digitalnoj imovini, još jedan prijedloga zakona koji ima za cilj ograničiti upotrebu kriptovaluta u Americi.

Dana 11. prosinca zakon je dobio pet novih senatora kao ko-sponzore, uključujući, što nije iznenađujuće, tri člana Odbora za bankarstvo.

Kripto zagovornik Evan Van Ness objavio je popis senatora za koje je tvrdio da su ih ‘sponzorirale banke’.

- Kada je riječ o bankarskoj politici, obično se ne slažem s izvršnim direktorima banaka vrijednih više milijardi dolara. Ali provođenje pravila protiv pranja novca protiv kriptovaluta radi zaštite nacionalne sigurnosti zdravo je razumsko i kritično - rekla je Warren.

Zabrana bitcoina u Americi

Neeraj Agrawal iz organizacije Coin Center rekao je da je prijedlog zakona izravan napad na tehnološki napredak i izravan napad na osobnu privatnost i autonomiju pojedinca.

Dodao je da bi prijedlog zakona mogao biti potencijalno rješenje za pranje novca i financiranje terorizma, ali da postoje dodatne implikacije.

- Zakon je zapravo odbacivanje liberalnih vrijednosti i pomak prema vrstama nadzora i kontrole koje cijene autoritarci poput Vladimira Putina, Xi Jinpinga i Kim Jong-una - rekao je Agrawal.

Prijedlog zakona ima za cilj postrožiti američka pravila o pranju novca klasificirajući kripto tvrtke, rudare i aplikacije, kao što su novčanici bez skrbništva, kao financijske institucije prema Zakonu o bankovnoj tajnosti.

Voditelj istraživanja u Galaxyju, Alex Thorn, rekao je da prijedlog zakona zapravo predstavlja zabranu bitcoina u SAD-u.

- Zahtijevanje neskrbničkog softvera otvorenog koda za usklađivanje nalik je bankovnom velikom napadu kojim neprijatelji bitcoina uvijek prijete. Nemoguće je, na primjer, da se bitcoin pridržava ovoga, pa to predstavlja efektivnu zabranu bitcoina u SAD-u. - izjavio je Thorn.

Dodao je da ova pravila efektivno zabranjuju kripto u Americi, fundamentalno potkopavajući samu temeljnu inovaciju, peer-to-peer digitalnu gotovinu.

Nema mjesta za paniku

Međutim, partner MV Capitala Tom Dunleavy istaknuo je da velika većina prijedloga zakona koje je predložila senatorica Warren u posljednjih nekoliko godina nije prošla Kongres.

Pionir bitcoina Jameson Lopp rekao je da je Elizabeth Warren u svom desetljeću kao senatorica predstavila 315 prijedloga zakona. Samo je jedan usvojen kao zakon, primijetio je prije nego što je dodao, da je to stopa uspješnosti od 0,32 posto.

28. travanj 2024 23:43