Kripto
StoryEditor

Američka vlada premjestila još 9 tisuća bitcoina zaplijenjenih sa Silk Roada. Slijedi li prodaja?

13. Srpanj 2023.

Podaci na blockchainu pokazuju da američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ) premješta još jednu ogromnu seriju zaplijenjenih bitcoina povezanih sa Silk Roadom, ugašenim tržištem darkneta koje je pokrenuo Ross Ulbricht 2011. godine.

Vlada je već potvrdila planove za prodaju svojih bitcoina povezanih sa Silk Roadom tijekom cijele godine, što znači da bi najnoviji transferi mogli navijestiti namjeru da proda veće količine.

Silk Road 2. kolo

Kao što je Wu Blockchain objavio na Twitteru u srijedu, dvije bitcoin adrese za koje se sumnja da ih je zaplijenilo Ministarstvo pravosuđa premjestile su ukupno 9.825 bitcoina u posljednja 24 sata. Prva je pomaknula 825, dok druga 9.000 bitcoina.

Prethodni transferi iz ovih novčanika viđeni su u ožujku kada je drugi novčanik poslao preko 9.800 bitcoina na Coinbase, gdje je kasnije prodan. Obje adrese sada posjeduju 0 bitcoina, a preostalih 30.174 bitcoina nalazi se na trećoj adresi, s koje se još uvijek nisu pomaknuti.

9.825 bitcoina premještenih u srijedu trenutno vrijedi 300 milijuna dolara, što je otprilike 50 posto vrijednosti u odnosu na 7. rujna, kada je odjel prvotno objavio da je zaplijenio 51.351 bitcoina. U to je vrijeme DOJ optužio Jamesa Zhonga za hakiranje Silk Roada još 2012. godine i stvaranje devet računa kako bi sakrio svoj identitet i pokrenuo slanje svih bitcoina s adresa darknet tržišta.

Američka vlada je kasnije objavila da je 14. ožujka 2023. prodala 9.861 bitcoina za prosječnu cijenu od 21.877 dolara. Mnogi u kripto zajednici rugali su se vladi nakon otkrića s obzirom na to da je cijena bitcoina već porasla otprilike 25 posto od stvarne prodaje i da je platila samo 215.000 dolara u naknadama za transakcije.

Jedina financijska zapljena DOJ-a veća od Silk Roada odnosi se na još jedan kripto hack. Početkom prošle godine vlasti su tvrdile da su zaplijenile 119.754 bitcoina koji se odnose na hakiranje Bitfinexa 2016. godine, vrijednih 3,6 milijardi dolara u to vrijeme.

Ukupna količina bitcoina koju posjeduje američka vlada

Ukupno, podaci tvrtke Glassnode pokazuju da je vlada držala 204.013 bitcoina prije najnovijih prijenosa novčanika. To je čini najvećim poznatim pojedinačnim vlasnikom bitcoina (isključujući mjenjačnice i skrbnike koji drže bitcoin u ime tisuća kupaca).

Nejasno je hoće li nadolazeća prodaja bitcoina utjecati na tržište. Podaci tvrtke CoinGecko pokazuju da je dnevni volumen trgovanja bitcoina veći od 12,7 milijardi dolara, što znači da bi tržište moglo apsorbirati prodaju bez značajnih problema.

Također je nejasno hoće li se bitcoini prodavati odjednom ili u manjim serijama tijekom nekoliko tjedana, što bi imalo još manji utjecaj. U izvješću Glassnodea ovog tjedna, tvrtka je objasnila da je cijena bitcoina formirala ‘čvrste temelje‘ ispod 30.000 dolara na temelju količine bitcoina kojima se trgovalo u toj cjenovnoj regiji.

02. svibanj 2024 21:21