Kripto
StoryEditor

Američki kongresmen Tom Emmer prozvao SEC odgovornim za kolaps FTX-a

24. Studeni 2022.

Američki kongresmen i predstavnik Minnesote Tom Emmer prozvao je i bivšeg izvršnog direktora FTX-a Sama Bankman-Frieda i predsjednika Komisije za vrijednosne papire i burze Garya Genslera odgovornima za kolaps FTX-a i posljedice koje su proizašle.

– Ovo nije samo neuspjeh FTX-a. To je neuspjeh centraliziranih financija i neuspjeh Sama Bankmana Frieda – rekao je Emmer u utorak u emisiji Fox Businessa.

Američki kongresmen i novoimenovani zastupnik republikanske većine također je osudio kolaps FTX-a kao neuspjeh poslovne etike, vladinog nadzora i regulatornih postupaka, ukazujući na sastanak između Bankman-Frieda i Genslera koji se odvio 23. ožujka.

– Surađivali su sa Samom Bankman-Friedom i drugima kako bi im pružili poseban tretman od SEC-a koji drugi ne dobivaju – optužio je Emmer.

Kongresmen je rezervirao velik dio svog bijesa za predsjednika SEC-a, rekavši da je istraga tih tvrtki ono što bi Gensler trebao raditi, te je postavio pitanje gdje je bio u slučaju Voyagera i Celsiusa, terre, a odnedavno i  FTX-a. Kongresmen je zatim pitao zašto predsjednik SEC-a ide ‘za petama dobrim akterima‘ u zajednici i radi na, kako je rekao, ‘zakulisnom dogovoru‘ s ljudima koji rade zle stvari.

– Sam Bankman-Fried gurao je zakone o posebnom tretmanu kroz Kongres. I kada je konačno otkriveno o čemu se radi i industrija je počela podizati crvene zastave, tada se ova stvar raspala – rekao je Emmer.

Devetog studenoga 2022. izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao rekao je da tvrtka neće kupiti FTX nakon razgovora. FTX je 11. studenoga 2022. podnio zahtjev za stečaj poglavlja 11.

– Moramo to riješiti, moramo razumjeti zašto Gary Gensler i SEC nisu radili svoj posao. Moramo razumjeti kako je bilo dopušteno da se ugrozi imovina korisnika – kazao je Emmer.

Jedan od mnogih subjekata pogođenih bankrotom FTX-a, mirovinski fond Ontario učitelja imao je više od 95 milijuna dolara uloženih u FTX-u.

Ulaganje predstavlja 0,05 posto ukupne neto imovine i imat će ‘ograničen‘ utjecaj na plan, priopćila je organizacija.

Emmer je ponovio svoje uvjerenje da problem nije u kriptovalutama ili decentraliziranom financiranju.

– Ovdje se radi o centraliziranim financijama, koje treba staviti pod regulatorni kišobran, a Gary Gensler nije učinio ništa da to ostvari. Decentralizirane financije nisu ono o čemu se radi. Ne radi se o kripto industriji, već o Samu Bankman-Friedu i regulatorima – zaključio je.

20. travanj 2024 18:08