Kripto
StoryEditor

Američki regulatori nastavljaju s udarcima kripto industriji, Paxosu zabranjeno izdavanje Binanceovog stablecoina

14. Veljača 2023.
foto Shutterstock

Izdavatelj stablecoina Paxos došao je na nišan regulatora.

Kripto tvrtka objavila je danas da će prestati izdavati nove binance USD (BUSD) tokene od 21. veljače 2022., u skladu s nedavnim uputama njujorškog State Departmenta za financijske sluge.

Stablecoini su kriptovalute koje su dizajnirane da ostanu u paritetu s odabranim fiat valutama, poput američkog dolara. S tržišnom kapitalizacijom od 15,9 milijardi dolara, BUSD je trenutno treći najveći stablecoin na kripto tržištu, nakon tetherovog USDT-a i Circleovog USDC-a

Paxos je naveo da je BUSD ostao u potpunosti kolateraliziran rezervama denominiranim u američkim dolarima, te da će trenutni vlasnici moći otkupiti/zamijeniti tokene najmanje do veljače 2024. Na ostale Paxos kripto proizvode, kao što su pax dollar (USDP) i pax gold (PAXG), i dalje ne utječe regulatorna naredba.

Tvrtka još uvijek nije objavila zašto je regulatorna agencija naredila zatvaranje BUSD-a. Međutim, Wall Street Journal izvijestio je da Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) planira tužiti Paxos zbog navodnog kršenja zakona o zaštiti investitora. Prema izvješću, SEC vjeruje kako je BUSD neregistrirani vrijednosni papir.  

Zagovornik bitcoina Nic Carter tvrdio je u svom postu na blogu prošlog tjedna da američka vlada pokušava potajno odvojiti kripto industriju od bankarskog sektora i lišiti je značajnih izlaznih rampi. Obamina administracija koristila je sličnu shemu kako bi osakatila internetsku poker industriju početkom 2010-ih. Potez protiv Paxosa NYDFS-a i SEC-a mogao se promatrati u tom kontekstu.

Izvršni direktor Binancea Changpeng ‘CZ‘ Zhao na Twitteru je naznačio da će Binance nastaviti podržavati BUSD, ali da će se odmaknuti od korištenja kao glavnog stablecoina za trgovanje.

20. travanj 2024 06:23