Kripto
StoryEditor

Američki senatori Warren i Marshall predstavili novi zakon koji cilja na regulaciju kriptovaluta

17. Prosinac 2022.

Usred ovotjednih saslušanja u Senatu SAD-a o kolapsu FTX-a, senatori Elizabeth Warren i Roger Marshall prije dva dana predstavili su Zakon o sprečavanju pranja novca za digitalnu imovinu, koji cilja na industriju kriptovaluta s nizom predloženih zakona koje kritičari nazivaju autoritarnim i neustavnim.

Predloženim prijedlogom zakona nastoje se postaviti zahtjevi za Know your Customer (KYC) pružateljima blockchain infrastrukture i sudionicima koji djeluju u SAD-u, uključujući programere koji stvaraju softver za decentralizirane mreže pa čak i rudare i validatore koji podržavaju takve mreže.

Warrenin i Marshallov prijedlog zakona dao bi ovlasti Mreži za provedbu financijskog kriminala (FinCEN) da pružatelje usluga kripto novčanika, rudare, validatore i druge korisnike blockchaina tretira kao ‘money service businesses‘, stoji u Warreninoj izjavi i stoga zahtijeva KYC za sudionike zajedno sa zakonima protiv pranja novca (AML).

Zakon bi također utjecao na self-custody kripto novčanike zahtijevajući od platformi i mreža da identificiraju takve kupce i prate njihove transakcije. FinCEN je predložio takvo pravilo u prosincu 2020., protiv kojeg su se izjasnile mnoge tvrtke i zagovornici kripto industrije, ali ono tek treba biti provedeno. Zakonom se nastoji dovršiti taj proces.

Nadalje, prijedlogom zakona svakoj financijskoj instituciji zabranjuje se korištenje usluge prikrivanja transakcija digitalne imovine ili drugih tehnologija za poboljšanje privatnosti. Mikseri se obično koriste za prikrivanje transakcija kriptovaluta između novčanika. Najpoznatiju uslugu ethereum miksera, Tornado Cash, Ministarstvo financija zabranilo je putem sankcija u kolovozu.

- Kripto industrija bi trebala slijediti zdravorazumska pravila poput banaka, brokera i Western Uniona, a ovim bi se zakonodavstvom osigurali da se isti standardi primjenjuju u sličnim financijskim transakcijama. Dvostranački zakon pomoći će u zatvaranju rupa u pranju kripto novca i jačanju provedbe kako bi se bolje zaštitila američka nacionalna sigurnost - rekla je Warren u priopćenju.  

Predloženi zakon već je izazvao značajan otpor kripto industrije. U nedavnom postu, grupa za kripto lobiranje Coin Center proglasila je zakon ‘oportunističkim, neustavnim napadom na samozbrinjavanje kriptovaluta, programere i čvor operatore‘.

- Zakon o sprečavanju pranja novca za digitalnu imovinu izravan je napad na tehnološki napredak, a također i izravan napad na našu osobnu privatnost i autonomiju - napisao je direktor istraživanja Coin Centra, Peter Van Valkenburgh.

- Da ne bude zabune, iako je predloženo kao rješenje potencijalnog pranja novca i financiranja terorizma, zakon je zapravo odbacivanje liberalnih vrijednosti i pomak prema vrsti nadzora i kontrole koje cijene autokrati poput Vladimira Putina, Xi Jinpinga i Kim Jong-una - dodao je Van Valkenburgh.

Zakon je predstavljen nakon propasti kripto mjenjačnice FTX u studenom, a osnivača i bivšeg izvršnog direktora Sama Bankman-Frieda uhitila je ovog tjedna bahamska policija zbog brojnih kaznenih prijava vlasti SAD-a.

Bankman-Fried suočava se s optužbama iz Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) i Komisije za trgovanje robnim ročnicama (CFTC), kao i Odjela za složene prijevare i kibernetički kriminal u južnom okrugu New Yorka u SAD-u. Coin Center tvrdi da zakon ne bi spriječio još jedan kolaps sličan FTX-u u budućnosti.

- Ovaj zakon usmjeren je isključivo na financijski nadzor i ne bavi se niti jednim od pitanja korporativne kontrole koja su dovela do kolapsa FTX-a - napisao je Van Valkenburgh.

Predloženi prijedlog zakona izazvao je sličan nadzor kao i prošlogodišnji zakon o infrastrukturi, koji je promijenio definiciju ‘brokera‘ Porezne uprave kako bi uključio tvrtke koje trguju kripto imovinom, prisiljavajući mjenjačnice da prijavljuju transakcije vladi. Strahovalo se da će taj zakon utjecati i na sudionike blockchaina poput validatora i rudara, pružatelje kripto novčanika i još mnogo sudionika.

Uredba usmjerena na self-custody novčanike također je ove godine dobila na snazi u Europi. Europska unija je u ožujku izglasala uvođenje KYC-a takvim novčanicima, a Ujedinjeno Kraljevstvo razmatralo je sličan zakon ovog ljeta prije nego što je u konačnici odustalo od svojih planova.

14. travanj 2024 07:36