Kripto
StoryEditor

Arthur Hayes upozorava na pad cijene bitcoina prije i nakon halvinga

10. Travanj 2024.

Dok kripto zajednica čeka dugo očekivani halving bitcoina koji bi se trebao odviti 20. travnja, mišljenja su podijeljena o trenutnoj i dugoročnoj cjenovnoj perspektivi.

U nedavnom postu na blogu, Arthur Hayes izrazio je svoje uvjerenje da, iako bi halving mogao srednjoročno potaknuti rast cijene, bitcoin bi mogao pasti i prije i nakon događaja.

Neočekivana tržišna kretanja

Naglasio je da, iako se halving često smatra katalizatorom rasta, konsenzus oko njegovog pozitivnog učinka mogao bi dovesti do neočekivanih kretanja na tržištu.

- Kada se većina sudionika na tržištu složi oko određenog ishoda, obično se dogodi suprotno - rekao je.

Hayes je istaknuo da se halving podudara s razdobljem kada je likvidnost manja nego inače, napominjući da bi to moglo povećati volatilnost tržišta. Prema njegovoj analizi, smanjenje blok nagrada za rudare i manja likvidnost mogli bi rezultirati ‘vatrenom prodajom’ kripto imovine.

U iščekivanju ovih potencijalnih kretanja na tržištu, Hayes je otkrio svoju odluku da će se suzdržati od trgovanja do svibnja, naglašavajući potrebu za oprezom u takvim neizvjesnim vremenima. Otkrio je da je već ostvario veliku dobit na nekoliko pozicija, te da sada preusmjerava profit u stablecoine kako bi ostvario pasivne prinose.

Premda je priznao mogućnost da se pokaže da je u krivu zbog otpornosti tržišta, Hayes je ostao uporan u davanju prioriteta upravljanju rizikom nad spekulativnim dobicima. Naglasio je važnost izbjegavanja gubitaka i održavanja uravnoteženog portfelja usred stalne volatilnosti tržišta.

Utjecaj Feda i Ministarstva financija na tržišta

Hayes je također istražio implikacije politike Federalnih rezervi i američkog Ministarstva financija na financijska tržišta. Govorio je o mehanizmima putem kojih banke u problemima mogu pristupiti likvidnosti kroz mogućnosti poput diskontnog prozora.

Diskontni okviri omogućuju bankama da založe prihvatljive vrijednosne papire, prvenstveno američke državne obveznice i hipotekarne vrijednosne papire, u zamjenu za gotovinu od Fed-a.

Prema njegovim riječima, Fed i Ministarstvo financija mijenjaju svoj smjer politike kako bi potaknuli bankrotirane banke da iskoriste diskontni okvir kako bi izbjegle bankrot.

Primijetio je nedosljednost između prethodnog programa spašavanja (BTFP) i razdoblja popusta. Dok je BTFP povratio solventnost nadoknadom gubitaka, diskontni prozor daje samo novčani ekvivalent tržišnoj vrijednosti vrijednosnih papira.

Tvrdio je da bi Fed mogao izjednačiti tretman između ova dva mehanizma, učinkovito nastavljajući ‘prikriveno spašavanje banaka’ podupirući banke u stečaju tiskanim novcem.

Čineći to, Fed bi mogao povećati bilance bankrotiranih banaka, sprječavajući stečajeve izazvane tržištem nakon isteka BTFP-a.

27. travanj 2024 05:36