Kripto
StoryEditor

Azijski Babel Finance izgubio više od 280 milijuna dolara u trgovanju sredstvima klijenata

01. Kolovoz 2022.

Babel Finance, problematični azijski kripto zajmodavac koji je prošlog mjeseca naglo zaustavio povlačenje sredstava klijenata, pretrpio je velike gubitke zbog vlasničkog trgovanja sredstvima kupaca, prema prijedlogu restrukturiranja.

Izvještaj otkriva da je Babel Finance izgubio više od 280 milijuna dolara u bitcoinu i ethereumu zbog vlasničkog neuspjeha u trgovanju. Naime, u lipnju je izgubio oko 8.000 bitcoina i 56.000 ethereuma nakon što se suočio s likvidacijom zbog značajnog pada tržišta.

- U tom nestabilnom tjednu lipnja kada je bitcoin naglo pao s 30k na 20k, unhedged pozicije na računima pripisale su značajne gubitke, što je izravno dovelo do prisilnog pritiska likvidacija više trgovačkih računa i izbrisalo 8.000 BTC-a i 56.000 ETH-a - stoji u izvješću.

Zbog tih velikih gubitaka, Babelovi odjeli za kreditiranje i trgovinu nisu mogli ispuniti pozive na maržu drugih ugovornih strana.

- Zaključak: Jedina točka neuspjeha - propala operacija vlasničkog trgovačkog tima ne spada u normalno poslovanje tvrtke koje se inače odvija glatko s odgovarajućim upravljanjem i kontrolom – piše u dokumentu.

- Vlasnički trgovački tim upravlja s nekoliko trgovačkih računa koje ne kontrolira ili ne nadzire odjel  za trgovanje; za te račune nisu provedeni trgovinski mandat ili kontrole rizika; nije prijavljen PnL [dobit i gubitak] – prema Babelu.

Narudžbe Babelovog vlasničkog trgovačkog tima nisu bile podržane nikakvim terminskim listovima i stoga nisu zabilježene u sustavu. Osim toga, tim tvrtke za upravljanje digitalnim novčanicima 'oslobodio je neiskorišteni iznos sredstava' na račune za trgovanje kojima upravlja njegov vlasnički trgovački tim.

Ovo nije prvi put da se Babel Finance navodno igra sredstvima kupaca. U listopadu 2020. dokazi koji su procurili sugerirali su da je tvrtka iskoristila neka korisnička sredstva za trgovanje bitcoinom i suočila se s potencijalnim rizicima neispunjavanja obveza tijekom 'Crnog četvrtka' te godine.

U to vrijeme, Tether je, kako se izvješćuje, uskočio kako bi spasio Babel Finance, prema navodima. Izdavatelj stablecoina produljio je, kako se navodi, rokove za poziv na maržu za Babel na mjesec dana kako bi tvrtka imala više vremena za jačanje kolaterala.

Glasnogovornik Babel Financea odbio je komentirati za medije konkretna pitanja vezana uz izvještaj, ali je rekao da tvrtka blisko surađuje s klijentima, investitorima i drugim dionicima i vanjskim savjetnicima u ovom vrlo teškom razdoblju u industriji jer vjeruju da je to najbolji put za potpuni oporavak i vrijednost maksimiziranje za sve stranke.

Babelov prijedlog restrukturiranja

Kao dio svog plana spašavanja, Babel sada nastoji prikupiti stotine milijuna dolara zaduživanjem i vlasničkim ulaganjem.

Prvo, nastoji pretvoriti 150 milijuna dolara u vjerovničkom dugu u konvertibilne obveznice. Osim toga, čini se da će prikupiti 250 do 300 milijuna dolara u konvertibilnim obveznicama, a zatim osigurati revolving kredit od 200 milijuna dolara od vjerovnika za obnovu poslovanja.

Plan bi, ako uspije, pretvorio najveće Babelove vjerovnike u dioničare.

Ostaje za vidjeti hoće li Babel, iza kojeg  stoje istaknuti ulagači, uključujući Sequoia Capital China, Dan Tapiero's 10T Holdings, Dragonfly Capital i Circle Ventures, moći prikupiti svježi kapital.

Samo nekoliko dana prije financijskih poteškoća, Babel je prikupio 80 milijuna dolara po procjeni od 2 milijarde dolara.

24. travanj 2024 10:28