Kripto
StoryEditor

Bahamski regulatori zamrznuli imovinu FTX-a, BlockFi također zaustavlja povlačenja sredstava

11. Studeni 2022.

Bahamski regulatori poduzimaju brze mjere protiv FTX-a.

Nassau Guardian izvijestio je jučer da je Komisija za vrijednosne papire Bahama, gdje se nalazi sjedište posrnule kripto mjenjačnice FTX, poduzela mjere za zamrzavanje imovine.

Vijest dolazi samo nekoliko sati nakon što je FTX otvorio ograničena povlačenja novca za određene bahamske kupce, što je izazvalo sumnje u krugovima društvenih medija o tome koji su kupci dobili prednost. FTX je jučer također objavio da je postigao sporazum s tronom o omogućavanju povlačenja putem razrađene arbitražne sheme, što također izaziva zabrinutost.

U povezanim događajima, web stranica FTX.US upozorila je da bi trgovanje moglo biti zaustavljeno na FTX.US platformi za nekoliko dana. Naložila je korisnicima da ‘zatvore sve pozicije‘ po želji, ali je naznačila da ‘povlačenja jesu i ostat će otvorena‘.

Tvrtka je također najavila da će japanska podružnica ograničiti trgovanje. To znači da će klijenti moći zatvoriti samo otvorene pozicije. Ovu naredbu izdali su japanski regulatori.

FTX.com, glavna mjenjačnica FTX-a, obustavila je povlačenje sredstava u utorak, 8. studenoga. Jučer je nastavila s povlačenjem bahamskih sredstava u skladu s lokalnim zakonima.

Od 22:30 UTC 8. studenoga, na web stranici FTX-a stoji da su isplate i prijave na račun onemogućene. Određeni depoziti imovine također su onemogućeni.

BlockFi pauzira isplate

U večernjim satima 10. studenoga tvrtka je objavila ažuriranje na svom Twitter računu u kojem se navodi da će zaustaviti usluge.

Tvrtka je rekla da će ograničiti aktivnost platforme i pauzirati povlačenja klijenata. Također je zatražila od korisnika da ne uplaćuju sredstva u svoj novčanik ili račune s kamatama, ali nije izričito rekla da će depoziti biti onemogućeni.

– Šokirani smo i zaprepašteni vijestima vezanim za FTX i Alamedu. Mi smo, kao i ostatak svijeta, saznali za ovu situaciju putem Twittera – napisali su iz BockFi-a.

BlockFi nije izričito naveo je li bio izložen financijskoj izloženosti prema FTX-u ili povezanim društvima. Ranije ovog tjedna, BlockFi COO i suosnivačica Flori Marquez rekla je da je tvrtka imala kredit od 400 milijuna dolara od FTX.US-a, a ne od FTX-a. Nejasno je je li BlockFi imao drugu izloženost.

Uzgred, konkurentska tvrtka za kripto kreditiranje Nexo priopćila je u utorak da je za dlaku izbjegla gubitke od kolapsa FTX-a. Nexo je povukao određena salda neposredno prije kolapsa FTX-a i još uvijek radi kao i obično.

19. travanj 2024 16:42