Kripto
StoryEditor

Bitcoin pao na najnižu razinu u posljednja dva tjedna, rudari zbrajaju gubitke

02. Rujan 2024.

Rudari bitcoina doživjeli su značajan pad u kolovozu, s njihovim mjesečnim prihodom koji je pao na najnižu razinu od početka godine. Pad prihoda rudara na bitcoin blockchainu bio je potaknut smanjenjem aktivnosti korisnika u kolovozu, što je pojačano događajem halvinga travnju, što je smanjilo nagrade rudarima.

Bitcoin rudari primarno zarađuju od blok nagrada i transakcijskih naknada. Nagrade za blok sastoje se od fiksnog iznosa novokreiranih bitcoina koji se dodjeljuju rudaru koji uspješno doda novi blok u blockchain. 

Ova blok nagrada prepolovljuje se otprilike svake četiri godine u događaju poznatom kao halving. Posljednji takav događaj dogodio se 19. travnja, smanjujući nagrade rudarima sa 6,25 na 3,125 bitcoina. 

Naknade za transakcije su, s druge strane, naknade koje korisnici plaćaju da bi njihove transakcije bile uključene u blok. Artemisovi podaci pokazuju da je broj jedinstvenih adresa koje su dovršile barem jednu transakciju na blockchainu u kolovozu iznosio ukupno 421.220, što je pad od 10 posto.

Zbog pada broja korisnika mreže naglo su pale i ukupne zabilježene naknade. Prema on-chain pružatelju podataka, naknade su pale za 26 posto.

Tijekom 31 dana, mjesečni prihod rudara iznosio je ukupno 827 milijuna dolara, što predstavlja pad od 11 posto u odnosu na srpanjskih 927 milijuna dolara.

Konteksta radi, u siječnju su bitcoin rudari zabilježili preko 1,9 milijardi dolara mjesečnog prihoda i izrudarili 28.512 bitcoina. To predstavlja pad od 56 posto u mjesečnim prihodima rudara tijekom osam mjeseci. 

Prema Bitbou, rudari su proizveli 13.843 bitcoina u vrijednosti nešto većoj od 800 milijuna dolara po trenutnim tržišnim cijenama u kolovozu. To je označilo pad od 6 posto u odnosu na 14.725 bitcoin izrudarenih u srpnju.

U vrijeme pisanja ovog teksta, cijena bitcoina je 57.808 dolara, što je najniža razina u posljednja dva tjedna.

02. rujan 2024 17:32