Kripto
StoryEditor

Bitcoin ponovo trguje na razinama s početka godine

29. Ožujak 2022.

Ukupna kripto tržišna kapitalizacija porasla je iznad 2.2 bilijuna dolara, a tržišni lideri bitcoin i ethereum porasli su nakon tjedan dana prilično ustajale akcije cijena.

Porast bitcoina doveo je do toga da je vodeća kriptovaluta prešla cijenu od 48.000 dolara, što je razina koja nije viđena od početka godine. U prvih 30 dana 2022. cijena bitcoina pala je s 47.733 na 35.000 dolara.

S obzirom na to da je cijena bitcoina u neutralnoj poziciji za 2022., rast na kripto tržištu doveo je i do milijuna likvidiranih kratkih pozicija.

Prema podacima iz CoinGlassa, agregatora koji prikuplja podatke o likvidaciji s cijelog tržišta, od jučer je likvidirano više od 142 milijuna dolara kratkih pozicija.

Ethereumova bikovska akcija dovela je do sličnog vala likvidiranih pozicija, što je pesimistične trgovce koštalo više od 103 milijuna dolara u istom razdoblju.

Bitcoin i Ethereum porasli su otprilike 16 posto u posljednjih 7 dana. Bitcoinom se trenutno trguje po cijeni nešto većoj od 47 tisuća dolara, dok se ethereumom trguje po cijeni od oko 3.400 dolara.

U zadnje vrijeme, bilo je nekoliko pozitivnih katalizatora.

Prošlog tjedna, ministrica financija Janet Yellen rekla je da još uvijek ima 'malo skepticizma' prema kriptovalutama tijekom intervjua za CNBC, dodajući da inovacije u platnom sustavu mogu biti vrlo zdrave za položaj SAD-a. Prethodno je Yellen dosljedno bila negativna po pitanju kriptovalute pa je nedavni komentar interpretiran kao značajna promjena.

Nedavna cjenovna aktivnost mogla bi biti znak da su strah, nesigurnost i sumnja (često se nazivaju akronimom "FUD") nastali ruskom invazijom na Ukrajinu, počeli smanjivati, prema izvršnom direktoru CryptoBoosta Isaacu Tebbsu.

Unatoč pozitivnoj cjenovnoj akciji, Pratik Gandhi, voditelj marketinga u Covalentu, rekao je da je prerano slaviti kraj previranja cijena za bitcoin. Neće uzeti u obzir da su turbulencije gotove dok cijena ne zadrži sadašnje dobitke još najmanje tjedan dana.

Iako se bitcoin često naziva imovinom sigurnog utočišta (safe haven), gdje investitori premještaju svoj novac kada tradicionalna tržišta padnu, najveća kriptovaluta prati tradicionalna tržišta otkako su se dionice srušile na početku koronavirusa. Zapravo, korelacija između bitcoina i S&P 500 indeksa upravo je dosegla najvišu razinu u 17 mjeseci.

25. travanj 2024 06:56