Kripto
StoryEditor

Bitcoin porastao za osam posto nakon što je Fed zadržao kamatne stope na FOMC-u

21. Ožujak 2024.

Cijena bitcoina naglo je porasla u srijedu nakon posljednjeg sastanka Saveznog odbora za otvorena tržišta (FOMC), na kojem su Federalne rezerve objavile da nema promjena kamatnih stopa. Odluka zadržava referentnu stopu središnje banke između 5,25 i 5,50 posto.

Bitcoin je trgovao za 62.000 dolara jedan sat prije objave, prije nego što je skočio na 64.600 dolara nakon objave Feda. Sada trguje blizu 68.000 dolara.

Središnja banka je u priopćenju istaknula da se gospodarska aktivnost u zemlji nastavlja širiti, nezaposlenost je i dalje niska, a inflacija visoka.

- Odbor ne očekuje da će prikladno smanjiti ciljani raspon sve dok ne stekne veće povjerenje da se inflacija održivo kreće prema 2 posto - napisali su iz Feda.

Prema CME FedWatchu, tržište vjeruje da će kamatne stope ostati nepromijenjene na sljedećem sastanku FOMC-a u svibnju, ali predviđa 60 postotnu vjerojatnost za smanjenje od 25 baznih bodova u lipnju.

Cijena bitcoina pala je sa 74.000 dolara prošlog tjedna dok su neto tokovi bitcoin ETF-ova znatno usporeni, a zatim su u posljednja dva dana postali negativni.

Odljevi su uslijedili nakon očitanja inflacije u SAD-u 12. ožujka višeg od očekivanog, koja je u veljači iznosila 3,2 posto.

26. travanj 2024 23:37