Kripto
StoryEditor

Bitcoin pripada klasi imovine roba i trebao bi ga regulirati CFTC

29. Lipanj 2022.

Predsjednik Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) Gary Gensler prije dva dana potvrdio je stajalište regulatorne agencije da bitcoin pripada klasi imovine roba (commodity), ali se suzdržao od proširenja oznake na bilo koju drugu kriptovalutu u intervju za CNBC.

Gensler je izdvojio bitcoin kao primjer kripto imovine koja bi trebala biti regulirana u okviru Komisije za trgovanje robnim ročnicama (CFTC), kao što je to učinio ranije, ali nije želio komentirati druge kriptovalute.

Gensler je, međutim, dodao da mnoga druga kripto financijska imovina ima ključne atribute vrijednosnih papira (securities), napominjući da je glavna sličnost između ideja karakteristika da se 'ulagačka javnost nada povratu'.

Regulatorni okvir koji okružuje kriptovalute i digitalnu imovinu usredotočio se na tumačenje onih koje funkcioniraju kao vrijednosni papiri, poput dionica, i onih koje djeluju kao robe, poput zlata. Prethodna administracija SEC-a vjerovala je da su i bitcoin i ethereum robe, ali Gensler je samo spomenuo bitcoin u svojim posljednjim komentarima i prethodno je izbjegao odgovoriti pitanja o ethereumu posebno.

Prije nego što je Gensler preuzeo čelo SEC-a, vodstvo Komisije javno je usvojilo stajalište da i bitcoin i ethereum nisu vrijednosni papiri, od kojih potonji s nekim kontroverzama, s obzirom na to da je ethereum pokrenut 2014. godine putem ICO-a koji bi se po današnjim standardima smatrao ilegalnom ponudom vrijednosnih papira.

U 2018. godini William Hinman, direktor Odjela za financije korporacija u SEC-u, rekao je da vjeruje da i ethereum i bitcoin treba klasificirati kao robe jer je svaka kriptovaluta dovoljno decentralizirana i ne posjeduje središnje tijelo čiji su napori ključni odlučujući čimbenik.

Ipak, i dalje se postavlja pitanje treba li ethereum danas smatrati vrijednosnim papirom. Stvar je postala problematična točka u SEC-ovoj tekućoj tužbi protiv Ripplea vrijedne 1,3 milijarde dolara, zbog prodaje XRP-a od strane tvrtke, za koju SEC tvrdi da je neregistrirana ponuda vrijednosnih papira. To bi moglo pomoći objasniti Genslerovu nevoljkost da komentira ethereum ili bilo koju drugu kripto imovinu osim bitcoina.

Što se tiče reguliranja digitalne imovine u SAD-u, Gensler je danas rekao da se prvenstveno radi o dvostrukom naporu između CFTC-a i SEC-a, ali da postoji i preklapanje s bankarskim regulatorima u smislu rješavanja pitanja stablecoina. Nastavio je da su mnogi kripto tokeni potencijalno 'noncompliant' i da treba puno raditi na stvarnoj zaštiti ulagačke javnosti.

24. travanj 2024 00:26