Kripto
StoryEditor

Bitcoin se u zadnje vrijeme ponaša kao tehnološka dionica, a ne kao digitalno zlato

21. Travanj 2022.
Bitcoin, ETF

Koji se oblik investicije u zadnje vrijeme ponaša kao tehnološka dionica i djeluje kao tehnološka  dionica, ali nije tehnološka dionica? Odgovor je, sve više, bitcoin, barem kada je riječ o njegovoj tržišnoj vrijednosti.

Cijena kriptovalute više je u korelaciji s cijenama dionica na tehnološkom burzovnom indeksu Nasdaq, nego u bilo kojem trenutku od srpnja 2020. Prema novom izvješću Arcane Researcha, 30-dnevna korelacija između bitcoina i Nasdaqa iznosi 0,70.

Korelacija se mjeri na ljestvici -1 do 1, gdje -1 znači da se cijene uvijek kreću u suprotnim smjerovima, a 1 znači da su u savršenoj sinkronizaciji. 30-dnevna korelacija izglađuje dio svakodnevne buke koristeći duži vremenski horizont.

Iako je bitcoin sve više u korelaciji s rizičnom imovinom poput dionica Googlea i Tesle, prešao je u negativnu korelaciju sa zlatom. Trenutno je oko -0,45, što je točno oko najniže točke svih vremena. U kolovozu 2020., btc-to-gold dosegao je najvišu razinu svih vremena, iako je par povijesno fluktuirao između pozitivnih i negativnih korelacija, pružajući malo smjernica tržišnim špekulantima.

Cijena zlata porasla je s 1.805 dolara po unci početkom 2022. na 1.952 dolara danas, po podacima iz Monexa. Od početka godine bitcoin je pao s 46.730 dolara na 41.900 dolara, prema podacima CoinMarketCapa, ali je iskusio oštriju volatilnost od zlata.

Ironično, bitcoin se često naziva ‘digitalnim zlatom‘ jer ga neki zagovornici vide kao zaštitu od inflacije. 

Inflacija je svakako u igri na današnjim tržištima. Najnoviji američki indeks potrošačkih cijena (CPI), koji je objavio Zavod za statistiku rada, stavio je godišnju inflaciju na 8,5 posto, najvišu razinu od prvog mandata Ronalda Reagana.

Nakon zvjezdane 2021. godine, Nasdaq je pao za 13 posto na godišnjoj razini. Ne čudi što je to gotovo isto kao i bitcoin, koji je izgubio gotovo 12 posto svoje vrijednosti.

26. travanj 2024 00:57