Kripto
StoryEditor

Bitcoin spot ETF vrlo izgledan, no Fed i makroekonomska situacija zabrinjava

31. Kolovoz 2023.
foto Shutterstock

Analitičar Bloomberg Intelligencea Mike McGlone vjeruje da je odobrenje bitcoin spot ETF-a ‘neizbježno‘, ali i dalje ostaje jedan bearish utjecaj, a to su Federalne rezerve.

S obzirom na trenutni ‘jastrebovski‘ stav većine središnjih banaka širom svijeta, analitičar vjeruje da bi daljnji negativni pritisak i za bitcoin i za dionice mogao biti pred nama.

Na pomolu je utjecaj Fed-a

Kako je napisao McGlone, dok se ‘neizbježno odobrenje‘ prvog bitcoin spot ETF-a u SAD-u sve više približava, Fed ostaje ‘slon u sobi‘ za svu rizičnu imovinu, uključujući bitcoin.

- Fed i dalje povećava kamatne stope unatoč nagibu prema gospodarskoj kontrakciji - istaknuo je McGlone.

Predsjednik Feda Jerome Powell ponovio je prošlog tjedna predanost Feda smanjenju inflacije na 2 posto. Powell je istaknuo da za sada gospodarstvo ne reagira onako kako Fed želi.

Nakon njegovih komentara, tržište procjenjuje sve veću vjerojatnost dodatnog povećanja kamatnih stopa ove godine, a smanjenje kamatnih stopa očekuje se tek u lipnju 2024. godine.

To je loša vijest za kripto tržište, koje je raslo i palo kako je Fed povećavao i smanjivao kamatne stope u ciklusima u 2021. i 2022. godini.

Bitcoin se još uvijek oporavlja od pada ispod 25.000 dolara ranije ovog mjeseca, koji je uslijedio nakon duljeg razdoblja niske volatilnosti za imovinu.

Bitcoin se donekle oporavio ovog tjedna, nakon što je Grayscale osigurao pravnu pobjedu Komisije za vrijednosne papire (SEC), u kojoj je sud utvrdio da je opravdanje SEC-a za odbijanje Grayscaleovog spot ETF zahtjeva ‘nerazumno‘.

30 tisuća je novih 12 tisuća

McGlone je nazvao 30.000 dolara ‘ključnom stožernom razinom‘ za bitcoin, što bi moglo ukazivati na ‘preokret prema gore‘ ako bitcoin dosegne tu razinu. U vrijeme pisanja bitcoin trguje za 27.200 dolara.

Analitičar je usporedio ovu razinu s razinom od 12.000 dolara u drugoj polovici 2020. godine. Nakon što se u listopadu iste godine uzdigao iznad te razine, bitcoin je u travnju 2021. krenuo u veliki rast na 69.000 dolara.

- Ključni čimbenik koji je ovaj put drugačiji je nepovoljna likvidnost. Većina središnjih banaka još uvijek pooštrava monetarnu politiku- istaknuo je McGlone.

05. svibanj 2024 22:20