Kripto
StoryEditor

Bivši direktor MicroStrategyja tri godine nakon povijesne kupnje bitcoina i dalje optimističan po pitanju kriptovaluta

23. Kolovoz 2023.

Suosnivač i bivši izvršni direktor MicroStrategyja, Michael Saylor, i dalje ostaje optimističan po pitanju bitcoina tri godine nakon što je njegova tvrtka za poslovnu inteligenciju kojom se javno trguje odlučila obaviti svoju prvu kupnju bitcoina.

Saylor je također napravio velika predviđanja cijena imovine, vjerujući da bi njezina vrijednost mogla premašiti milijun dolara.

MicroStrategy drži gotovo 153 tisuće bitcoina

MicroStrategy je ušao u povijest 11. kolovoza 2020., nakon što je postao prva javno trgovana tvrtka koja je kupila bitcoin. Tvrtka je u srpnju 2020. prvotno nagovijestila svoje planove za ulaganje u imovinu poput bitcoina ili zlata, a ne držanje gotovine, kao način zaštite od inflacije, pri čemu je tvrtka kasnije odlučila kupiti bitcoin u vrijednosti od 250 milijuna dolara i usvojila ga kao svoju primarnu imovinu trezorskih rezervi.

Prema Sayloru u to vrijeme, koji je bio izvršni direktor MicroStrategyja, odluka o bitcoinu donesena je jer je kriptovaluta služila kao bolja zaštita od inflacije i imala je veći povrat ulaganja u usporedbi s drugom imovinom.

Ta prva kupnja označila je početak nekoliko ulaganja usred nestabilnih kretanja cijena kriptovaluta, zbog čega je tvrtka uspjela prikupiti veliku zalihu. U lipnju 2023. godine Saylor je objavio da je div poslovne inteligencije kupio 12.333 bitcoina za 347 milijuna dolara, što čini jednu od najvećih kupnji tvrtke u jednom tromjesečju od drugog tromjesečja 2021.

Od 31. srpnja 2023. godine MicroStrategy drži 152.800 bitcoina, za koji je tvrtka rekla da je kupljen za 4,53 milijarde dolara po prosječnoj kupovnoj cijeni od 29.672 dolara po bitcoinu. Softverska tvrtka za poslovnu inteligenciju najveći je korporativni vlasnik bitcoina.

U međuvremenu, u podnesku SEC-a u prosincu 2022., MicroStrategy je otkrio da je prodao 704 bitcoina za generiranje poreznih olakšica. Prodaja je bila prva za tvrtku, a akcija je bila suprotna prethodnoj izjavi Saylora, koji je rekao da MicroStrategy nikada neće prodati nijedan bitcoin.

Saylor nastavlja učvršćivati podršku

Saylor je poznat kao jedan od najvećih pristaša bitcoina i nastavio je promovirati imovinu kao daleko superiorniju od zlata, nazivajući je ‘digitalnim zlatom‘. Međutim, nije uvijek bio za bitcoin, jer je predvidio skoru propast imovine u tweetu iz 2013. godine, navodeći da će doživjeti istu sudbinu kao i online kockanje.

No, Saylorov pogled na bitcoin u međuvremenu se promijenio, a ne samo da je milijarder predvodio nekoliko kupnji u MicroStrategyju, a istovremeno obavljao osobne akvizicije, već je napravio i velika predviđanja cijena kriptovalute broj jedan.

Izvršni predsjednik MicroStrategyja u svibnju 2022. rekao je da bi cijena bitcoina mogla dosegnuti milijune, navodeći pritom da je to budućnost novca. Sljedećeg mjeseca Saylor je predvidio da će cijena bitcoina skočiti na milijun dolara.

Kasnije u rujnu 2022. izvršni direktor rekao je da bi kriptovaluta mogla biti procijenjena na 500.000 dolara u sljedećih 10 godina ako odgovara tržišnoj kapitalizaciji zlata. U kontekstu, tržišna kapitalizacija bitcoina iznosi 572,3 milijarde dolara, dok se zlato trenutno procjenjuje na 12,8 bilijuna dolara.

Također, čini se da Saylor nije zadovoljan trenutnom provedbom kripto sektora od strane američkog SEC-a, navodeći da bi djelovanje regulatora moglo koristiti bitcoinu povećanjem cijene imovine i povećanjem dominacije na njegovom tržišnom udjelu na 80 posto.

Saylor, koji je bio izvršni direktor MicroStrategyja više od 30 godina, napustio je svoju poziciju u kolovozu 2022. te je na njegovu poziciju došao Phong Le

30. travanj 2024 00:00