Kripto
StoryEditor

Britanski financijski regulator FCA upozorava javnost protiv korištenja FTX-a

20. Rujan 2022.

Britansko financijsko nadzorno tijelo objavilo je u petak priopćenje na svojoj internetskoj stranici, ističući da kripto mjenjačnica nije registrirana za pružanje financijskih usluga u Velikoj Britaniji.

- Ova tvrtka nije ovlaštena od strane nas i cilja ljude u Velikoj Britaniji. Nećete imati pristup Službi pučkog pravobranitelja, niti ćete biti zaštićeni programom naknade za financijske usluge (FSCS), tako da je malo vjerojatno da ćete dobiti svoj novac natrag ako stvari krenu po zlu – stoji u poruci.

FCA nadzire više od 50.000 financijskih tvrtki u Velikoj Britaniji kako bi osigurao da su u skladu s propisima. Zahtijeva od tvrtki povezanih s kriptom da se registriraju i pridržavaju propisa protiv pranja novca, uključujući provedbu KYC ograničenja za kupce.

Upozorenje protiv višemilijunske tvrtke Sama Bankman-Frieda još je jedan primjer FCA-ovog oglašavanja uzbune u sektoru digitalne imovine. Regulator pomno prati prostor otkako je digitalna imovina procvjetala 2021. godine, upozoravajući tvrtke da ne zavaravaju marketinške kampanje i zabranjujući postojanje bitcoin bankomata u zemlji.

FCA je primjer jednog od nekoliko regulatora koji su se usprotivili Binanceu zbog njegove regulatorne prakse prošle godine, objavivši slično upozorenje FTX-u kako bi odaslali poruku da najveće kripto mjenjačnice predstavljaju 'značajan rizik' za potrošače Velike Britanije. Binance je napravio nekoliko velikih promjena kao odgovor na regulatornu pozornost, uključujući uvođenje obveznih KYC ograničenja i smanjenje maksimalne ponude poluge sa 100x na 20x. 

Slično Binanceu, FTX djeluje iz offshore jurisdikcije. Dok obje tvrtke vode američke podružnice koje zadovoljavaju SEC i druge američke regulatore. Njihovi glavni subjekti nude širi raspon proizvoda i usluga koji ne spadaju pod američke zakone.

FTX je sa sjedištem na Bahamima dobio dozvolu za rad na Cipru ovog mjeseca, ali tek treba dobiti dozvolu za rad u Velikoj Britaniji.

- Osiguranje ove dozvole u Europskoj uniji važan je korak u ostvarivanju našeg cilja da postanemo jedna od najreguliranijih mjenjačnica na svijetu - izjavio je tada Bankman-Fried.

24. travanj 2024 09:24