Kripto
StoryEditor

CFTC tuži Binance i njegovog direktora CZ-a zbog kršenja zakona u SAD-u

28. Ožujak 2023.

Komisija za terminsku trgovinu robama (CFTC) podnijela je tužbu protiv Binancea i izvršnog direktora Changpenga ‘CZ‘ Zhaoa zbog kršenja trgovanja, navodi se u Bloombergovom izvješću. Tužba je podnesena u Okružnom sudu za sjeverni okrug Illinoisa.

Prema CFTC-u, Binance nije ispunio svoje regulatorne obveze jer se nije pravilno registrirao kod regulatora za izvedenice. Najveća kripto mjenjačnica u središtu je istrage CFTC-a od 2021. godine. Tvrtka je u veljači priznala kako će se vjerojatno suočiti s regulatornim mjerama u SAD-u i već surađuje s regulatorima.

Osim CFTC-a, Binance  je pod istragom Porezne uprave i saveznih tužitelja, koji ispituju pridržavanje pravila o sprječavanju pranja novca od strane mjenjačnice. U međuvremenu, Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) istražuje je li Binance dopustio američkim trgovcima pristup neregistriranim vrijednosnim papirima.

Prekršene odredbe Zakona o robnoj razmjeni i propisa 

Binance je najveća kripto mjenjačnica s više od 8,5 milijardi dolara dnevnog volumena trgovanja.

Cijena bitcoina pala je od objave, s 27.781 na 26.755 dolara za sat i 15 minuta.

U tužbi se tvrdi da je Binance obavljao transakcije u bitcoinu, etheru i litecoinu za osobe u SAD-u najmanje od 2019., unatoč politici blokiranja ili ograničavanja američkih korisnika. Tvrtka i njezini direktori namjerno su prekršili američke zakone.

- Cijelo vrijeme, Binance, Zhao i Lim, bivši glavni direktor za usklađenost platforme, znali su da će Binanceovo služenje korisnika smještenih u Sjedinjenim Državama podvrgnuti Binance registracijskim i regulatornim zahtjevima prema američkim zakonima – piše u tužbi.

Prema tužbi, Binance je zaklonio lokaciju svojih izvršnih ureda, kao i ‘identitete i lokacije subjekata koji upravljaju trgovačkom platformom‘.

Binance zapošljava najmanje 60 ljudi u SAD-u, ‘a taj se broj nastavlja povećavati‘, navodi se u tužbi CFTC-a. Binance je lansirao Binance.US 2019. godine.

Među ostalim optužbama koje je podnio CFTC su tvrdnje da se Binance nije registrirao kod regulatora i prekršio odredbe Zakona o robnoj razmjeni i propisa CFTC-a, uključujući zakonski propisanu provedbu kontrole protiv pranja novca i poznavanja svog korisnika (AML/KYC).

Osim toga, optuženici nisu adekvatno nadzirali aktivnosti tvrtke i svojevoljno provodili aktivnosti izvan američkih granica za izbjegavanje Zakona o robnoj razmjeni.

Skrivene aktivnosti 

- Zhao i drugi koji djeluju u ime Binancea koristili su Signal, s omogućenom funkcijom automatskog brisanja, za sudjelovanje u poslovnim komunikacijama, čak i nakon što je Binance primio dokument sa zahtjevom CFTC-a i nakon što je Binance navodno podijelio obavijesti o očuvanju dokumenata svom osoblju – stoji u optužbi.

U tužbama se navodi da je Binance ponudio polugu kupcima koji trguju na spot tržištu. Navodno je također Binance trgovao na vlastitoj platformi putem otprilike 300 ‘kućnih računa‘ koji su svi u izravnom ili neizravnom vlasništvu Zhaoa, kao i putem računa u vlasništvu subjekata koje je Zhao posjedovao ili kontrolirao. Binance nije otkrio tu aktivnost svojim korisnicima.

- Iako je prerano razmišljati o osnovanosti slučaja CFTC-a protiv Binancea, i dalje podržavamo regulaciju temeljenu na načelima u kripto industriji – rekao je član Savjetodavnog odbora CFTC-a za globalna tržišta Christopher Perkins.

CFTC se fokusirao na sedam točaka optužnice: izvršenje neregistriranih transakcija ročnica, pružanje nezakonitih opcija robe, ne registriranje kao trgovac s ročničkim provizijama, naznačeno tržište ugovora ili sredstvo za izvršenje zamjene, neuspjeh u pažljivom nadzoru ili provedbi mjera AML/KYC i izbjegavanje zakona.

25. travanj 2024 18:19