Kripto
StoryEditor

Deutsche Bank podnosi zahtjev za licencu za skrbništvo nad digitalnom imovinom u Njemačkoj

21. Lipanj 2023.

Deutsche Bank podnio je zahtjev za licencu platforme za digitalno skrbništvo nad imovinom kod njemačkog financijskog regulatora, Saveznog tijela za financijski nadzor (BaFin), navodi se u Bloombergovom izvješću.

Govoreći na konferenciji održanoj ranije ovog tjedna, čelnik Deutsche Banka David Lynne izjavio je kako banka ‘gradi poslovanje i skrbništvo s digitalnom imovinom‘, te potvrdio kako je podnijela zahtjev BaFinu za dozvolu za digitalnu imovinu.

Njemačka banka navodno radi na platformi za skrbništvo nad kripto imovinom od kraja 2020. godine, s ciljem uspostavljanja minimalnog održivog proizvoda 2021. godine, dok istražuje globalni interes klijenata za pilot inicijativu.

S imovinom vrijednom 1,3 bilijuna dolara, prema podacima S&P Globala najvećih banaka u 2023. godini, Deutsche Bank je najveća banka u Njemačkoj po ukupnoj imovini i deveta najveća europska banka.

Entuzijazam za skrbništvo nad digitalnom imovinom označava veliki preokret za Deutsche Bank, koji je u istraživačkoj bilješci 2021. opisao vrijednost bitcoina kao ‘u potpunosti temeljen na željama‘.

Jesu li njemački regulatori kripto-friendly?

Njemačka je zauzela gostoljubiv stav prema kripto industriji.

Njemački zakonodavci uveli su 2019. prijedlog zakona kojim se omogućuje kripto skrbništvo i usluge trgovanja u njemačkim bankama i drugim licenciranim institucijama izmjenom Četvrte direktive Europske unije o sprečavanju pranja novca.

Prema BaFinu, do prosinca 2022., agencija je izdala četiri licence za kripto skrbništvo i privremene dozvole za 14 institucija. Coinbase Germany bila je prva tvrtka koja je osigurala BaFin licencu za upravljanje platformom za kripto skrbništvo u lipnju 2021.

U ožujku 2023. njemački regulatori nedavno su odobrili dozvole za skrbništvo i usluge trgovanja Boerse Stuttgart Digitalu, operateru tržišta dionica u zemlji, i Finoi, platformi za trgovanje kriptovalutama.

04. svibanj 2024 18:49