Kripto
StoryEditor

Dogecoin skočio 101 posto nakon Muskove akvizicije Twittera

31. Listopad 2022.
Elon Musk

Dok je Elon Musk preuzimao Twitter, najpopularnija meme kriptovaluta dogecoin ostvarila je ogroman rast.

Doge je doživio procvat nakon što je diva društvenih mreža kupio najbogatiji čovjek na svijetu, nakratko udvostručivši vrijednost na 14 centi ranije prošlog tjedna. Sada vrijedi nešto više od 12 centi u trenutku pisanja, što je porast od 101 posto u periodu od 7 dana, prema CoinGecku.

Preveliki utjecaj milijardera na dogecoin nije ništa novo, ali ovotjedna cijena nije viđena od svibnja. Musk nije spomenuo doge od završetka kupnje Twittera vrijedne 44 milijarde dolara, ali je odgovorio na tweetove Billyja Markusa, jednog od programera koji stoji iza Dogecoina, više puta.

U prošlom tjednu, ukupna vrijednost dogecoina porasla je s oko 8.1 milijarde dolara na 16.6 milijardi dolara trenutno, nadmašivši kripovalute poput cardana i solane, prema CoinGecku. Doge je sada osma najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji.

Dogecoine je također zabilježio značajan volumen na glavnim kripto mjenjačnicama tijekom prošlog tjedna. S ukupno 302 milijuna dolara u subotu, dogecoin je bio treći token kojim se najviše trgovalo na Coinbaseu, što čini više od 14 posto ukupnog volumena trgovanja na mjenjačnici.

Na Binanceu je  trgovanje između tethera i dogecoina iznosilo 1.8 milijardi dolara u posljednja 24 sata, što čini 10 posto ukupnog volumena trgovanja. Razmjene između dogecoina i binance USD-a, također su prešle 900 milijuna dolara, što predstavlja 5 posto ukupnog volumena na Binanceu.

Doge je još uvijek u padu za 84 posto u odnosu na najvišu razinu svih vremena od 73 centa, postavljenu u svibnju 2021. na dan kada je Musk gostovao u showu Saturday Night Live, kasnonoćnoj televizijskoj humorističnoj emisiji. Novčić je zaronio 35 posto nakon Muskova pojavljivanja, gdje je nazvao dogecoin ‘budućnom valutom‘, ali i ‘muljažom‘.

Porast popularnosti dogecoina djelomično se može pripisati Muskovom višegodišnjem odnosu sa tokenom, referenciran u brojnim tweetovima i usvojen kao način plaćanja za neke proizvode i usluge koje nude Muskove tvrtke.

Neka Teslina roba dostupna je za kupnju putem web stranice proizvođača automobila pomoću dogecoina, a The Boring Company prihvaća kriptovalutu kao oblik plaćanja za korištenje svoje Las Vegas Loopa. U travnju je Musk također iznio ideju da dopusti korisnicima Twittera da plate njegovu uslugu premium pretplate, Twitter Blue, koristeći dogecoin.

Muskova naklonost kriptovaluti proteže se sve do 2019. godine, kada je na Twitteru napisao ‘Dogecoin je možda moja najdraža kriptovaluta‘. Od tada je više puta podijelio memove na platformi koju je upravo stekao.

Ne vjeruju svi da je Musk djelovao u dobroj vjeri kada se zalagao za doge. U lipnju je podignuta tužba u iznosu od 258 milijardi dolara protiv Muska, SpaceX-a i Tesle zbog navodnog ‘pumpanja‘ kriptovalute.

Zatvaranje Muskovog dogovora utjecalo je i na druge pseće kripto meme kriptoavlute kao što su shiba inu i dogechain, koji su ostvarili porast od 19, odnosno 100 posto prošlog tjedna.

01. svibanj 2024 23:25