Kripto
StoryEditor

Electrocoin održao edukaciju o tržištu kriptoimovine za državne institucije

14. Ožujak 2024.

Kako bi se državnim institucijama omogućilo bolje razumijevanje kako funkcionira kriptoimovina i za što se ona upotrebljava, te kako bi im se približio novi regulatorni okvir koji obuhvaća kriptoimovinu, hrvatska tvrtka za posredovanje u trgovanju kriptovalutama i provođenje kriptovalutnih uplata Electrocoin organizirala je edukaciju za članove brojnih državnih institucija. Istaknuta je i važnost razumijevanja specifičnosti kriptovaluta i blockchain tehnologije u odnosu na tradicionalno tržište kapitala i bankarski sustav, što je okupljene potaknulo da u svojim postupanjima ove specifičnosti uzmu u obzir. Predstavnicima državnih institucija predstavljeni su temelji primjene, regulacije i forenzike industrije kriptovaluta.

Da je to ključan trenutak za jačanje suradnje između rastuće industrije kriptovaluta i državnih institucija istaknuo je Nikola Škorić, izvršni direktor Electrocoina i voditelj edukacije.

- Svjedoci smo dva paralelna trenda: s jedne strane kriptovalute su sve popularnija investicija (bitcoin je po prvi puta prekoračio cijenu od 65.000 EUR upravo dok smo držali edukaciju), a s druge strane ove godine na snagu stupa cijeli niz novih propisa koji reguliraju našu industriju. Svima nam je u interesu da institucije koje provode te propise što bolje razumiju materiju - rekao je Škorić.

Osim Škorića, edukaciju je vodila i Morana Vukić Perak, voditeljica pravnih poslova u tvrtki, a prisustvovala je i Američka ambasada s gostujućim predavanjem predstavnika američkog Ministarstva pravosuđa, Nathana Brooksa.

Vukić Perak dodatno je naglasila važnost upoznatosti s regulatornim i pravnim okvirima koji okružuju kriptoimovinu.

- Pružatelji usluga povezanih s kriptoimovinom suočavaju se sa sve značajnijim regulatornim pritiskom. Uspješnom suradnjom s nadležnim državnim tijelima želimo rasvijetliti nejasnoće u razumijevanju i primjeni propisa, stvarajući pritom sigurnije okruženje kako za subjekte nadzora, tako i za nadležna regulatorna tijela, ali i za financijske institucije koje tek zakoračuju u naš sektor - izjavila je Vukić Perak.

Američka ambasada također je podržala inicijativu, ističući pritom doprinos jačanju međunarodne suradnje u području kriptoimovine. Predstavnik američkog Ministarstva pravosuđa, Nathan Brooks, održao je gostujuće predavanje i sudjelovao u diskusijama i dijalogu s domaćim stručnjacima.

27. travanj 2024 04:38