Kripto
StoryEditor

Elon Musk optužen zbog insajderskog trgovanja dogecoina

05. Lipanj 2023.
Elon Musk

Šef Tesle Elon Musk optužen je za trgovanje na temelju povlaštenih informacija protiv svojih sljedbenika koristeći dogecoin, u sudskom podnesku protiv tehnološkog poduzetnika u srijedu.

Optužbe su nastavak tužbe u iznosu od 258 milijardi dolara koju je ista skupina podnijela u lipnju 2022., optužujući Muska i njegove tvrtke da su prouzročili stotine milijardi gubitaka za vlasnike Dogecoina.  

Dogecoin agenda

Prema izmijenjenom podnesku na saveznom sudu na Manhattanu 31. svibnja, Elon Musk sudjelovao je u ‘namjernom tijeku karnevalske manipulacije tržištem‘, kroz ‘cirkus publiciteta‘ namijenjen pumpanju dogecoinove cijene.

Te vratolomije uključuju njegove javne nastupe i aktivnosti na društvenim mrežama koje utječu na dogecoin koje datiraju iz travnja 2019. Ove vratolomije povećale su cijenu dogecoina za 36.000 posto na 0,70+ dolara do svibnja 2021. Danas doge trguje 90 posto niže od vrhunca.

- Muskova izlika da je promocija dogecoina bila samo dobronamjerna zabava, ne treba je shvatiti ozbiljno, nije vjerodostojna - stoji u podnesku, označivši tajkuna ‘vrhunskim predatorom‘, a njegove milijune sljedbenika na Twitteru kao plijen.

U tužbi je navedeno da su brojne studije već pokazale učinak tweetova Elona Muska na cijenu dogecoina. Doista, Muskove najave da će početi prihvaćati dogecoin u SpaceX-u 2021. godine, i njegov posjet sjedištu Twittera nakon što je preuzeo tvrtku prošle godine, pridonijeli su promjeni cijene dogea.

Musk je ponovno iskoristio svoj utjecaj mijenjajući Twitterov logotip plave ptice u fotografiju dogea na tri dana, pomažući u rastu za 30 posto.

U podnesku se dodaje da su Musk i Tesla profitabilno trgovali oko ‘planiranih poteza‘ milijardera, navodeći blockchain zapise kao dokaz.

Naime, u tužbi se tvrdi da se pronašla adresa novčanika (DH5ya), koja je navodno pripadala Musku i postala najveći pojedinačni vlasnik dogecoina do veljače 2021. Taj je novčanik zatim prodao dogecoin vrijedan milijune dolara više puta tijekom travnja 2021.

Prijevara s vrijednosnim papirima?

Ključni dio tužbe je pretpostavka da je dogecoin neregistrirani vrijednosni papir prema postojećim standardima Američke komisije za vrijednosne papire i burze (SEC).

Musk su osnovali tvorci Dogecoina Billy Markus i Jackson Palmer još 2013. godine, ali oni su godinama ostali neuključeni u razvoj projekta. Sam Markus često se šali s Elonom Muskom na Twitteru, a obojica često daju vesele komentare o kriptu preko Twittera.

Kada je originalna tužba podnesena prošle godine, Muskovi odvjetnici rekli su da je tužba maštovita.

- Nema ništa nezakonito u tweetanju riječi podrške ili smiješnih fotografija o legitimnoj kriptovaluti koja i dalje drži tržišnu kapitalizaciju od gotovo 10 milijardi dolara - rekli su.

19. travanj 2024 05:55