Kripto
StoryEditor

FTX odgovoran za gotovo milijardu dolara odljeva iz GBTC ETF-a

23. Siječanj 2024.

Propala kripto mjenjačnica FTX možda stoji iza tsunamija odljeva iz Grayscale Bitcoin Trusta (GBTC) ovog mjeseca, te je možda uzrokovala značajan pad cijene bitcoina. Nedavno izvješće CoinDeska sugerira da je FTX prodao dionice GBTC-a u vrijednosti od blizu milijardu dolara otkako se fond pretvorio u spot ETF.

Potiskuje li FTX cijenu bitcoina?

CoinDesk je citirao privatno pregledane podatke dvoje pojedinaca koji navodno imaju insajderske informacije. Naveli su da je FTX prodao 22 milijuna dionica GBTC-a.

Podnesak od početka studenog pokazao je da je FTX držao 22,3 milijuna GBTC dionica procijenjenih na 597 milijuna dolara od 25. listopada. Po današnjoj cijeni, te iste dionice vrijedile bi 798 milijuna dolara.

Do rasta vrijednosti dionice došlo je iz dva razloga. Prvo, cijena bitcoina porasla je s otprilike 34.500 25. listopada na 40.000 danas, uključujući 49 tisuća dolara ranije ovog mjeseca.

Drugo, odobrenje i kasnija konverzija GBTC-a u spot bitcoin ETF zatvorila je dugo prevladavajući diskont između vrijednosti GBTC dionica i bitcoina koje je fond posjedovao. Početkom 2023. GBTC je bio snižen za više od 40 posto u odnosu na cijenu bitcoina.

Sa zatvaranja diskonta i vraćanjem cijene dionica na normalnu vrijednost nakon odobrenja ETF-a, veliki vlasnici GBTC-a kao što je FTX ostvaruju profit. Prvog dana kada se GBTC-om trgovalo kao spot ETF-om, vrijednost vlasništva nad dionicama FTX-a iznosila je 900 milijuna dolara.

Ali to ne znači da je tvrtka prodala svoj udio za toliko. Prema Bloomberg ETF analitičaru Jamesu Seyffartu, ukupan iznos prodaje FTX-a bila je manja od milijardu dolara.

Odljev kapitala iz GBTC-a

Alameda Research, FTX-ova sestrinska trgovačka tvrtka, prethodno je tužila Grayscale zbog nametanja izrabljivačkih naknada za upravljanje fondova. Međutim, nakon prodaje dionica, tvrtka je odbacila tužbu.

Pad FTX-a i Alamede bio je zaslužan za najnižu cijenu bitcoina u više od 3 godine od 15.500 dolara u studenom 2022. Uzbuđenje zbog odobrenja ETF-a i Grayscaleov uspjeh protiv federalnih regulatora na sudu potaknuo je rast bitcoina tijekom 2023.

Od odobrenja, međutim, Grayscale je pretrpio gotovo 3 milijarde dolara odljeva, uključujući 590,4 milijuna dolara u petak. Njihova rasprodaja bitcoina vidljiva je na blockchainu, s javno poznatim adresama koje svakodnevno šalju tisuće bitcoina na Coinbase.

27. travanj 2024 12:38