Kripto
StoryEditor

Interes retail ulagača za kriptovalute opada dok investitori traže sljedećeg velikog pokretača cijene

22. Travanj 2022.

Jedan od glavnih narativa nade za ulagače u kriptovalute je mišljenje da će doći do velikog pomaka u percepciji javnosti koji će izazvati novi val kapitala od retail ali i institucionalnih ulagača.

Nažalost za bikove koji se nadaju, podaci ukazuju na to da se suprotno događa gotovo godinu dana, o čemu svjedoči i pad stope pretraživanja pojma 'bitcoin' na Googleu.

image
foto

Sličan obrazac vidljiv je i kada se pogleda interes za pretraživanje druge najveće kriptovalute ethereuma, čiji se najveći interes dogodio tijekom drugog tjedna svibnja 2021. godine, i od tada je u padu. Interes za pretraživanje ethereuma trenutno je na najnižoj razini od prosinca 2020.

image
foto

Na temelju tih informacija vrijeme je da kripto investitori ponovno procijene odakle će doći sljedeći veliki poticaj na tržište jer je jasno da je interes retaila velikim dijelom povezan s velikim kretanjem cijena.

Slab volumen na kripto mjenjačnicama

Dodatni dokazi o sve manjem interesu za kriptovalute mogu se pronaći kada se pogledaju ukupni volumeni trgovanja na glavnim mjenjačnicama. Prema podacima s Blockchain.com, ovaj je mjerni podatak 19. travnja iznosio 165,8 milijardi dolara, što je najniža razina od listopada 2020. godine.

image

Slika tri

foto

Rast sektora decentraliziranih financija (DeFi) i decentraliziranih mjenjačnica (DEX) također je u padu, pokazuju podaci Dune Analyticsa.

image
foto

Kao što je prikazano na gornjem grafikonu, volumen na DEX-ovima trenutno je ispod iznosa kojim se trgovalo u siječnju 2021. kada je bull run tek započeo, a DeFi sektor izbijao.

NFT-ovi dalje 'žare i pale'

Jedan izvor nade u cijelom ekosustavu kriptovaluta može se vidjeti u sektoru nezamjenjivih tokena (NFT), koji je počeo bilježiti povećanje dnevnog volumena trgovanja na OpenSeau, najvećem NFT tržištu, nakon što je početkom ožujka pao na dno, prema podacima Dune Analyticsa.

image
foto

Kako aktivnosti na NFT tržištu počinju rasti, tako rastu i najniže cijene (floor prices) nekih od najboljih projekata, što sugerira da se povećava zamah za NFT sektor. To bi djelomično moglo biti posljedica pozornosti koju projekti poput Bored Ape Yacht Cluba i njegovog nedavno objavljenog ApeCoina dobivaju u mainstream medijima.

Preostaje za vidjeti mogu li se hype i špekulacije na NFT tržištu proširiti na povećani priljev u ekosustav kriptovaluta u cjelini ili je sektor u nastajanju predodređen da izgori poput ICO ciklusa u razdoblju 2017.-2018.

Na glavnom planu usvajanja, čini se kao da kripto investitori još uvijek traže tu ubojitu decentraliziranu aplikaciju (Dapp) ili slučaj upotrebe koji će započeti sljedeći krug priljeva na tržište.

24. travanj 2024 05:08