Kripto
StoryEditor

Izraelska središnja banka razmišlja o pokretanju CBDC-a, ako se poveća korištenje stablecoina

18. Travanj 2023.

Izraelska središnja banka kaže da priprema akcijski plan za potencijalno izdavanje digitalne valute središnje banke (CBDC), iako službena odluka tek treba biti donesena.

Upravni odbor Banke Izraela iznio je 17. travnja moguće scenarije za razvoj i uvođenje CBDC-a, digitalnog šekela pod nazivom ‘SHAKED‘.

Pružio je nekoliko scenarija koji bi mogli dovesti do izdavanja digitalnog šekela, među kojima je bila povećana aktivnost stablecoina.

Povećano usvajanje stablecoina može ‘narušiti platni sustav‘, napominje se, prije nego što se dodaje da stablecoini koje nisu vezani za šekel ‘također mogu naštetiti monetarnom prijenosu‘.

- U ovom trenutku nema znakova značajnog usvajanja stablecoina kao sredstva plaćanja u Izraelu. Međutim, navike plaćanja javnosti mogle bi se brzo promijeniti, na primjer u scenariju izdavanja od strane velikog subjekta privatnog sektora – piše u izvješću.

Drugi potencijalni pokretač razvoja CBDC-a je pad korištenja gotovine u Izraelu, istaknuo je Odbor. U izvješću se navodi kako se gotovina još uvijek koristi u značajnom dijelu potrošačkih transakcija u zemlji, ali promjena navika plaćanja javnosti može rezultirati odmakom od korištenja fiat valute središnje banke.

Izraelska središnja banka ne želi da ovaj scenarij ili privatni subjekti kontroliraju plaćanja.

Također je rečeno da će se razmotriti izdavanje CBDC-a kako bi se ‘poduprlo tržišno natjecanje u platnom sustavu i financijskom sustavu u digitalnom dobu‘.

Ako SAD ili Europska unija izdaju CBDC, to bi također utjecalo na odluku Izraela da ga uvede, navodi se.

Upravni odbor Japanske središnje banke zaključio je da prati situaciju u pripremi digitalnog šekela.

Čini se da Izrael prati SAD u smislu kripto regulacije. Ranije ove godine državni regulator za vrijednosne papire, Izraelska agencija za vrijednosne papire (ISA), predložila je zakon kojim bi se kripto imovina klasificirala kao vrijednosni papiri u zemlji.

Lideri izraelske kripto industrije izrazili su zabrinutost tvrdeći da bi to moglo ‘ubiti industriju‘.

05. svibanj 2024 11:28