Kripto
StoryEditor

Jednoj od direktorica kripto ponzi sheme OneCoin prijeti 40 godina zatvora

22. Ožujak 2023.

Savezni tužitelji SAD-a optužili su bivšu direktoricu kripto ponzi sheme OneCoin za njezinu ulogu u operaciji. Irini Dilkinskoj sada prijeti do 40 godina zatvora nakon što je izručena iz Bugarske.

Ministarstvo pravosuđa jučer je optužilo Dilkinsku, OneCoinovu bivšu voditeljicu za pravne poslove i usklađenost, po jednoj točki optužnice za elektroničku prijevaru i jednoj točki zavjere za počinjenje pranja novca. Za svaku točku optužnice predviđena je maksimalna potencijalna kazna od 20 godina zatvora.

Dilkinska je navodno pomogla u pranju preko 400 milijuna dolara prihoda OneCoina, a nakon što je čula za uhićenje su-urotnika uništila je inkriminirajuće dokaze i poslala inkriminirajuće poruke.

Državni odvjetnik Damian Williams istaknuo je ironiju naziva radnog mjesta Dilinske s obzirom na prirodu OneCoina.

– Irina Dilkinska, navodna voditeljica pravnih poslova i usklađenosti piramidalne sheme kriptovaluta OneCoin, postigla je upravo suprotno od svog radnog naslova i navodno omogućila OneCoinu da opere milijune dolara ilegalnog prihoda preko fiktivnih tvrtki – rekao je Williams.

U priopćenju se navodi kako je Dilkinska izručena iz Bugarske u ponedjeljak 20. ožujka, a u utorak 21. ožujka se pojavila pred sutkinjom Sarah Netburn.

OneCoin su 2014. osnovali ‘kriptoqueen‘ Ruja Ignatova i Karl Sebastian Greenwood, a potonjem prijeti do 60 godina zatvora nakon što je u prosincu priznao krivnju za više optužbi.

Ignatova je, međutim, uspjela izbjeći potragu, a nestala je u listopadu 2017. nakon leta za Grčku samo 15 dana nakon što je izdan savezni nalog za njezino uhićenje.

U lipnju 2022. godine Ignatova je dodana na listu deset najtraženijih osoba FBI-a, a nudi se nagrada od 100 tisuća dolara za informacije koje su dovele do njezina uhićenja.

OneCoin je otkriven kao prevara još 2015. godine, ali je uspio ostvariti više od 4,3 milijarde dolara prihoda, s dobiti od gotovo 3 milijarde dolara samo između 2014. i 2016. godine.

24. travanj 2024 09:12