Kripto
StoryEditor

Korisnici Vanguarda prijete zatvaranjem računa ako tvrtka blokira kupnju bitcoin ETF-ova

12. Siječanj 2024.

Očita odluka drugog najvećeg upravitelja imovine Vanguarda da ne dopusti kupnju spot bitcoin ETF-ova na svojoj platformi naizgled je potaknula nekoliko korisnika prema izlaznim vratima. 

Prema izvješću Wall Street Journala 11. siječnja, Vanguard je rekao da neće ponuditi nove spot bitcoin ETF-ove na svojoj brokerskoj platformi jer nisu u skladu s njegovim tradicionalnim ponudama. 

- Spot bitcoin ETF-ovi neće biti dostupni za kupnju na platformi Vanguard. Također ne planiramo ponuditi Vanguard bitcoin ETF-ove ili druge proizvode povezane s kriptom - rekla je tvrtka u izjavi za WSJ.  

- Naše je gledište da se ovi proizvodi ne podudaraju s našom ponudom usmjerenom na klase imovine kao što su dionice, obveznice i gotovina, koje Vanguard vidi kao temelje dobro uravnoteženog, dugoročnog investicijskog portfelja - dodaje se.  

Vanguard nije bio među 14 izdavatelja koji su se prijavili za spot bitcoin ETF 2023., a neki su ulagači nedavne poteze vidjeli kao razlog za premještanje svojih sredstava na druge platforme. 

Jedan očiti kupac Vanguarda, Tony Spencer, tvrdi da mu je glasnogovornik rekao da Vanguard ne dopušta kupnju spot bitcoin ETF-ova jer se proizvod ‘ne uklapa u Vanguardovu investicijsku filozofiju’. 

Spencer također tvrdi da Vanguard dopušta investitorima samo prodaju Grayscaleovog vodećeg bitcoin proizvoda, Grayscale Bitcoin Trusta, koji je pretvoren u spot ETF. 

Coinbaseov viši inženjerski menadžer Yuga Cohler bio je među ostalima koji je rekao da će preseliti svoju Roth 401(k) ušteđevinu iz Vanguarda u Fidelity, koji je izdao jedan od 10 spot bitcoin ETF-ova koji su pokrenuti 11. siječnja. 

- Vanguardovo paternalističko blokiranje bitcoin ETF-ova ne uklapa se u moju investicijsku filozofiju - dodao je Cohler. 

Bitcoin komentator Neil Jacobs rekao je da je također u procesu prijenosa sredstava iz Vanguarda kao odgovor na objavljenu odluku. 

- Užasna poslovna odluka Vanguarda - rekao je. 

Klijenti investicijskih tvrtki Citi, Merill Lynch, Edward Jones i UBS izvijestili su da također nisu mogli kupiti spot bitcoin ETF-ove na tim odgovarajućim platformama, navodi WSJ. 

U međuvremenu, glasnogovornik Citija rekao je da je spot bitcoin ETF već dostupan za institucionalnu bazu klijenata, a tvrtka procjenjuje proizvode za svoje individualne bogate klijente. 

Merrill Lynch navodno čeka da vidi hoće li spot bitcoin ETF-ovi trgovati učinkovito prije nego što odluči ponuditi kupnju bitcoin proizvoda, prema reporterki Fox Businessa Eleanor Terrett, koja je citirala neimenovani izvor. 

U međuvremenu, spot Bitcoin ETF trgovanje bilo je dostupno na JPMorganovoj brokerskoj platformi. JPMorgan je ovlašteni sudionik BlackRockovog iShares Bitcoin Trust ETF-a. Međutim, banka koju vodi Jamie Dimon podijelila je informaciju o riziku potencijalnim investitorima koji razmišljaju o postavljanju naloga za trgovinu, prema snimkama zaslona koje je podijelio Dan McArdle, suosnivač blockchain platforme Messari. 

Volumen trgovanja spot bitcoin ETF-ovima premašio je 4,5 milijardi dolara prvog dana trgovanja, a većina tokova dolazi iz ETF-ova BlackRock, Grayscalea i Fidelityja. 

SEC je također odobrio prijave 19b-4 i forme S-1 tvrtki ARK 21Shares, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Valkyrie, Bitwise i Franklin Templeton. Hashdex tek treba dobiti S-1 odobrenje. 

06. svibanj 2024 06:17