Kripto
StoryEditor

Kripto foot fetish: NFT scenom zavladale pikselizirane slike stopala

11. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Nakon gotovo cijelog životinjskog carstva na NFT scenu stigle su ‘navodno‘ erotske, pikselizirane slike stopala.

Feetpix (ili Feetpix.wtf), NFT kolekcija koja se sastoji od 10.000 izuzetno jednostavnih slika omiljenog dodatka Quentina Tarantina, preuzela je NFT prostor, uzdižući se ispred Bored Ape Yacht Cluba (BAYC) i ostalih blue-chip NFT projekata, te je u utorak postala 5. kolekcija kojom se najviše trguje na NFT tržištu OpenSea.

Projekt je od svog debija prije 4 dana odradio 726 ethereuma, oko preko 971.000 dolara u trgovanju, a većina tog volumena došla je samo u posljednja 24 sata. Feetpix je u početku bio tzv. free mint projekt, što znači da je za generiranje kupac morao platiti samo troškove transakcije. Floor price kolekcije od tada je skočila na 0,135 ethera, odnosno oko 180 dolara. Do sada je zabilježeno preko 16.000 transakcija.

Što potiče kripto pomamu za stopalima? Neke tajne pogodnosti koje se odnose na pedikuru? Članstvo u DAO-u orijentiranom na putovanja?

- 0 putokaza, 0 obećanja, 0 marketinga, 0 plaćenih influencera. 1 uobičajena ljubav prema stopalima - napisao je Feetpix jučer na Twitteru.

Zbirka nije ni više ni manje, nego kako se predstavlja: prilika da ‘zadovoljite svoje najdublje i najmračnije fantazije‘, kako stoji u opisu zbirke na OpenSea-u. Pojednostavljena web stranica Feetpixa, koja znatiželjnim kupcima nudi malo odgovora, rezultat je ritmičke plesne pjesme.

Feetpixova rijetkost temelji se na atributima koji uključuju dodatke poput čarapa, cigareta i gaćica, varijacije u boji laka za nokte i boje tona kože, uključujući bijelu, preplanulu, smeđu, tamno smeđu i ‘normalnu‘, boju kože koja se čini varijacijom bijele boje.

Čim se Feetpix u utorak počeo penjati na ljestvice NFT scene, kripto Twitter nije mogao skrenuti pogled. Možda ta stopala nisu samo ‘obična stopala‘, već možda znak kraja bear marketa NFT tržišta.

Brojni korisnici Twittera pozdravili su uspjeh projekta kao pokazatelj da se ‘degen sezona‘, slavni dani visokorizičnog kripto trgovanja, vratila.

NFT tržište, koje je zabilježilo volumen trgovanja u iznosu od 25 milijardi dolara u 2021. godini, srušilo se nakon početka bear marketa u svibnju. Do kraja 2022. prodaja je pala oko 88 posto.

Apsurd i gola (bosa?) beskorisnost Feetpixa kao da podsjeća na mnoge rane projekte na NFT sceni, kada su naizgled besmislene zbirke često bile napuhane do nevjerojatnih procjena.

Može li uzbuđenje potaknuto ovih 10.000 pari stopala oživjeti NFT tržište, naravno nije sigurno. Tajanstveni kreatori Feetpixa, sa svoje strane, osudili su iznenadni uspjeh vlastitog projekta, grdeći vlasnike Feetpixa zbog pokazivanja jasnih znakova seksualne devijacije.

Niste ludi za stopalima? Također postoji vrlo slična kolekcija Handpix.wtf na OpenSea-u, koja nudi puno manji volumen prodaje i nižu cijenu, ali nema ‘normalan‘ atribut kože.

18. travanj 2024 10:49