Kripto
StoryEditor

Kripto milijarder Arthur Hayes smatra da je počela je ‘altcoin sezona‘

17. Travanj 2023.

Arthur Hayes, suosnivač i bivši izvršni direktor mjenjačnice kriptovaluta BitMEX, vjeruje da je počela altcoin sezona. Altcoin sezona izraz je za vremenski period tijekom kojeg altcoini nadmašuju bitcoin i smanjuju njegovu dominaciju na kripto tržištu.

Kriptovalute poput ethera, arbitruma i dogecoina zabilježile su značajne dobitke tijekom vikenda, dok je bitcoin relativno stabilan u rasponu od 30 do 31 tisuće dolara.

U jednom od svojih najnovijih tweetova, kripto milijarder Hayes podijelio je grafikon cijene ethera koji prikazuje skok iznad 2100 dolara.

Impresivan performans ethereuma mogao bi biti rezultat uspješnog završetka nadogradnje Shapella, jednog od najznačajnijih događaja od prelaska na proof-of-stake. To je omogućilo validatorima da povuku svoj stakeani ether, što je u početku potaknulo neke da pretpostave da bi cijena mogla pasti, s obzirom na moguće velike iznose koji se otključavaju.

Međutim, sigurnosne mjere nisu dopustile tako masovno otključavanje, a cijena je otišla u suprotnom smjeru, premašivši 2100 dolara prvi put u godinu dana.

Ostale kriptovalute, uključujući bnb i doge, također su u porastu u posljednjih nekoliko sati. Izvorni token Binancea porastao je iznad 330 dolara. Dogecoin je skočio na 0,10 dolara nakon što je Elon Musk 3. travnja promijenio glavni logotip Twittera u ikonu dogea, ali je sljedećih dana pao na 0,08 dolara.

Bitcoin gubi dominaciju

Drugi čimbenik koji dokazuje Hayesovu teoriju da je altcoin sezona stigla je sve manja dominacija bitcoina u posljednjih nekoliko dana.

Iako je dosegao kapitalizaciju od gotovo 600 milijardi dolara, primarna kriptovaluta trenutno čini 45,7 posto cjelokupnog tržišta (prema podacima CoinMarketCap-a). Za usporedbu, brojka je prije četiri dana iznosila 47,5 posto, prije nadogradnje ethereum Shapelle.

Ethereum je, s druge strane, povećao svoj udio s 18,4 posto 12. travnja na 19,8 posto trenutno.

05. svibanj 2024 18:40