Kripto
StoryEditor

Kripto mjenjačnica Coinbase podnijela tužbu protiv SEC-a

26. Travanj 2023.

Američka kripto mjenjačnica Coinbase podnijela je tužbu protiv Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) koja bi prisilila regulatora da pruži odgovor na prethodnu peticiju tvrtke.

SEC je u posljednje vrijeme usvojio stroži pristup prema kripto industriji, vjerujući da većina tvrtki krši zakone o vrijednosnim papirima, bez pružanja jasnih regulatornih politika.

SEC mora dati odgovor da ili ne

Coinbase je podnio rješenje o sudskom nalogu koji nalaže nižem sudu, vladi ili javnom dužnosniku da ispuni svoju obvezu prema zakonu, protiv SEC-a na Žalbenom sudu SAD-a, tražeći od agencije da odgovori na peticiju za donošenje pravila koja je podnesena u srpnju 2022.

Kripto mjenjačnica u ljeto 2022. zatražila je od SEC-a da predloži i usvoji pravila za reguliranje vrijednosnih papira koji se nude i kojima se trguje putem digitalne metode.

Nekoliko mjeseci kasnije, američko regulatorno nadzorno tijelo tek treba odgovoriti na peticiju Coinbasea, a u najnovijoj tužbi navodi se da je SEC ‘nerazumno odgodio‘ poduzimanje akcije.

U postu na blogu glavnog pravnog direktora Coinbasea Paula Grewala, regulator za vrijednosne papire mogao bi odbiti peticiju tvrtke za donošenje pravila, sudeći prema posljednjoj ovršnoj akciji i izjavi SEC-a. Međutim, kripto mjenjačnica želi da Komisija objavi svoju odluku.

Coinbase je ranije primio wells obavijest od SEC-a, u kojoj se navodi da je tvrtka možda prekršila zakone o vrijednosnim papirima. Iako je kripto mjenjačnica tvrdila da nije prekršila nijedan zakon, te da je spremna ići na sud sa SEC-om.

U međuvremenu, Coinbase je rekao da bi tvrtka mogla napustiti SAD ako se regulatorne politike prema kripto tvrtkama ne pojasne. Tvrtka je nedavno dobila bermudsku licencu, čime je nagovijestila planove za globalno širenje.

Gensler vjeruje da kripto tvrtke krše zakon

Coinbase je također napomenuo da SEC, kojim predsjeda Gary Gensler, provodi provedbene mjere protiv kripto tvrtki, umjesto da pruža regulatornu jasnoću. Izvršni direktor tvrtke Brian Armstrong nedavno je izjavio kako je ‘ratni‘ pristup agencije nanio ‘neizrecivu štetu‘ Sjedinjenim Državama.

Genslerovo slamanje kripto sektora također je navelo američkog kongresmena Warrena Davidsona da objavi planove za uvođenje novog zakona kojim bi se šef SEC-a smijenio s njegove pozicije. Prema Davidsonu, uklanjanje Genslera ispravit će ‘dugi niz zlouporaba‘.

Međutim, predsjednik SEC-a rekao je da Komisija neće mijenjati svoj pristup, naglašavajući da se kripto tvrtke moraju pridržavati postojećih zakona.

26. travanj 2024 04:13