Kripto
StoryEditor

Kriptokraljica Ruja Ignatova nalazi se među 10 najtraženijih bjegunaca

19. Listopad 2022.
Najtraženiji bjegunci

Tri suradnika koja su pomagala Ruji Ignatovi (aka Cryptoqueen) u OneCoin kripto prevari pojavila su se pred njemačkim sudom 18. listopada 2022.

Osobe su sada u procesu suđenja nakon što su optužene za pranje novca, prijevaru i druga kaznena djela.

Jedan od optuženih je bivši odvjetnik Ignatove, koji je navodno prebacio 1,2 milijuna dolara na Kajmanske otoke kako bi Ignatova kupila dva stana u Londonu. Drugo dvoje su par koji je za godinu dana obračunao 320 milijuna eura sredstava korisnika OneCoina.

Njemački sudski tužitelj zadužen za čitanje optužnice protiv optuženih nazvao je OneCoin prevarom.

Prema optužnici, Ignatova je lažno tvrdila da je OneCoin kriptovaluta podložna lako uočljivim tržišnim silama, čije su aktivnosti rudarenja donosile 50.000 kovanica u minuti.

- U stvarnosti, stalno rastuća vrijednost bila je lažna, a softver je samo simulirao proces rudarenja - ustvrdilo je tužiteljstvo.

Kriptovaluta također nije bila široko prihvaćena i imala je nisku vrijednost i likvidnost.

Formula uspjeha kripto kraljice

Posjedujući diplomu prava sveučilišta Oxford i uvijek besprijekorno odjevena, Ignatova je osvojila više od 3 milijuna klijenata iz barem 100 zemalja, unatoč tome što nije imala funkcionalni blockchain za pokazati. Pokrenula je prevaru OneCoin u Bugarskoj 2014. godine, varajući ulagače s više od 4 milijarde dolara. Od četvrtog kvartala 2014. do četvrtog kvartala 2016. trgovačko društvo tvrdilo je da je ostvarilo dobit u iznosu od 1,6 milijardi dolara.

Ignatova je navodno ‘izigrala‘ regulatore, te je bliskim investitorima savjetovala da ‘uzmu novac i pobjegnu‘. Vlasti su to u to vrijeme nazvale klasičnom Ponzi shemom koja je nudila visoke kamate uz minimalan rizik.

Njezino boravište nije poznato, a uspješno je izbjegla pokušaje uhićenja američkih i europskih policijskih snaga. U bijegu je od listopada 2017. nakon što je pobjegla iz Bugarske. Neki vjeruju da je pobjegla u Grčku, dok je novinarka Daily Maila Jamie Bartlett, koja ju je pratila, rekla da se vratila u Bugarsku prije nego što je otišla u Dubai i sada boravi na privatnoj jahti.

Trenutno se nalazi na popisu deset najtraženijih bjegunaca Federalnog istražnog ureda.

Budući da je Ignatova nestala, njezin brat Konstantin preuzeo je vodstvo tvrtke. Uhićen je 2019. u SAD-u zbog prevare s elektronskim medijima i vrijednosnim papirima te je sklopio nagodbu o priznanju krivnje kako bi surađivao s američkim policijskim snagama.

U lipnju 2022. Sky Germany, Fremantle i kanal iz Ujedinjenog Kraljevstva potpisali su ugovor o stvaranju dokumentarne serije o skandalu OneCoin pod nazivom Cryptoqueen.

26. travanj 2024 21:29