Kripto
StoryEditor

Kriptovalute su gotovo beskorisne za izbjegavanje sankcija

08. Ožujak 2022.
foto Shutterstock

Unazad dva tjedna medijima su počele kružiti priče kako će Rusija koristiti kriptovalute kako bi zaobišla sankcije.

Bez obzira na zabrinutost Janet Yellen, Hillary Clinton, Christine Lagarde i ostalih ličnosti, trenutno ne postoji dovoljno razvijeno kripto tržište na svijetu pomoću kojeg Rusija može zaobići sve oštrije ekonomske sankcije koje joj se nameću.

Transparentnost blockchain sustava i sve naprednija analitička sposobnost forenzičkih tvrtki kao što je Chainalysis, čine kriptovalute gotovo beskorisnim za izbjegavanje sankcija.

Unatoč zabrinutosti Clinton da najveće kripto mjenjačnice ne čine dovoljno kako bi zatvorile mogući ruski način za bijeg, ostaje potpuno nejasno želi li ruska politička i poslovna elita zapravo uopće potražiti moguće rješenje u kriptovalutama.

Mnogi stručnjaci koji rade u pravnim i regulatornim institucijama mišljenja su da su kritike potpuno neutemeljene, te da se uporaba kriptovaluta previše politizira. Narativ je jedno, a činjenice su drugo.

Matthew Le Merle, suosnivač i upravljački partner Blockchain Coinvestorsa, rekao je da će Rusija definitivno pokušati zaobići sankcije, ali za to neće koristiti kripto. Pronaći će druga sredstva kroz već uspostavljen globalni financijski sustav, poput offshore subjekata i poreznih oaza otkrivenih u Panamskim dokumentima iz 2016. godine.

- Bili biste budala da koristite bitcoin ako pokušavate izbjeći sankcije - dodao je Le Merle.

S sve naprednijim tehnologijama i analitičkim kapacitetima koje američka vlada i druge agencije za provedbu zakona danas imaju, vjerojatnost za raskrinkavanje vrlo je velika.

Nedavni događaji izazvali su niz kripto-vezanih pitanja. Bi li ruska vlada, zajedno sa svojim financijskim institucijama, visokim dužnosnicima i oligarsima, tražila bijeg od zapadnih sankcija u kriptovalutama i, ako je tako, bi li upalilo?

Kada bi ruske vladajuće elite pronašle utočište u decentraliziranim digitalnim valutama, bi li to potkopalo činjenicu da se donacijama putem kriptovaluta prikupilo preko 55 milijuna dolara. Drugim riječima, je li prava lekcija koju treba izvući ta da je kripto samo alat, bez obzira na stranu i da je politički neutralan.

Ograničenja i prepreke

Ne bi bilo iznenađujuće kada bi sankcionirani Rusi posegnuli za kriptovalutama u ovim okolnostima.

- Vrlo je vjerojatno da će sankcionirani ruski pojedinci i entiteti tražiti kriptovalute kao jedan od načina za ograničavanje ograničenja - rekao je David Carlisle, direktor za političke i regulatorne poslove u Ellipticu.

Međutim, još je više iznenađujuće koliko bi se to moglo pokazati neučinkovitim.

- Ne vjerujem da se ruska vlada može osloniti na kriptovalute kako bi ublažila utjecaj sankcija. Gospodarski utjecaj uzrokovan sankcijama mogao bi  iznositi stotine milijardi dolara - izjavio je Max Dilendorf, partner u odvjetničkoj tvrtki Dilendorf.

Vjerojatno nema dovoljno bitcoina ili kriptovaluta na svijetu za ublažavanje gospodarskih šteta  takvih razmjera, zaključio je Dilendorf.

- Samo kripto sada ne može izdržati potrebe Rusije. Ukupni godišnji uvoz Rusije iznosi više od 200 milijardi dolara, a ukupna imovina bankarskog sektora iznosi 1,4 bilijuna dolara. Jednostavno nema šanse da kripto može popuniti prazninu koju Rusija zahtijeva - dodao je Carlisle.

Michael Parker, savjetnik i voditelj prakse protiv pranja novca i sankcija u Ferrari & Associates, složio se da u osnovi nema dovoljno kriptovaluta na svijetu da spasi Rusiju od sankcije, iako bi kripto mogao igrati određenu ulogu na marginama.

Štoviše, ideja da bi Rusija iznenada mogla umjesto dolara koristiti kripotvalute za međunarodne transakcije "nategnuta" je i iz drugih razloga, rekao je Parker, bivši šef odjela za provedbu zakona u američkom uredu za kontrolu inozemne imovine (OFAC).

Nameće se pitanje anonimnosti, ili nedostatka istog, na primjer. Premještanje sredstava i roba na velikoj globalnoj razini sigurno će biti primijećeno, rekao je Parker. Zatim, također, tu je kripto volatilnost. Jesu li trgovci robama spremni izgubiti 10 posto u roku od nekoliko sati (potencijalno) u robnoj transakciji?

- OFAC se oslanjao na pojedince ili entitete zbog kršenja pravila o sankcijama u protekloj godini i onog trenutka kada američka vlada sazna koji novčanik pripada ruskoj vladi ili njezinim pratećim skupinama, ti blockchain novčanici odmah će biti dodani na OFAC-ov popis blokiranih - dodao je Dilendorf.

Centralizirane kripto mjenjačnice, također, posjeduju sredstva za identifikaciju, s obzirom na brzi napredak u analitičkim tehnikama i softveru za provjeru.

Međutim, jedna iznimka mogu biti decentralizirane mjenjačnice (DEX-ovi).

- Pitanje je koliko su pojedinačni trgovci opremljeni u uočavanju sankcioniranih novčanika u peer-to-peer transakcijama ili dovršavanju potrebne provjere usklađenosti. Ovi decentralizirani protokoli omogućili su novčanicima koji se ne nalaze samo u Rusiji, već i sankcioniranim zemljama poput Irana i Sjeverne Koreje da trguju na svojim platformama - rekao je Dilendorf.

Obični Rusi nisu sankcionirani

U posljednjim raspravama ponekad se zanemaruje da sankcije koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji nisu široko utemeljene. One ciljaju samo na deset najvećih ruskih financijskih institucija poput Sberbanke i oko 90 drugih imenovanih subjekata, kao i na rusku elitu, no one se ne primjenjuju na obične ruske građane i većinu tvrtki, kako objašnjava Parker.

Recimo da američka tvrtka zapošljava ruskog programera. Američka tvrtka je plaćala programera kroz niz bankovnih transfera koji su na kraju završili u Sberbanci. Sberbank se više ne može koristiti pod novim režimom sankcija, ali američka tvrtka još uvijek može zaposliti ruskog programera i platiti toj osobi u kriptovaluti.

- Korištenje kriptovaluta za obavljanje poslova umjesto određenih ruskih banaka nije izbjegavanje sankcija, to je poštivanje sankcija - mišljenja je Parker.

To jest, kripto pruža pravnu alternativu za nastavak poslovanja s ruskim radnicima, sve dok taj pojedinac nije na popisu određenih tvrtki obuhvaćenih američkim sankcijama.

Iz američkog Ministarstva financija kažu da nisu previše zabrinuti zbog toga što kriptovalute „potkopavaju“ napore da se Kremlju uguši pristup kapitalu.

- Pranje velikih količina novca kroz vrtoglavu lepezu digitalnih novčanika i mjenjačnica skupo je, dugotrajno i vjerojatno bi bilo vidljivo na širem kripto tržištu, s obzirom na masivne investicijske portfelje pojedinaca i institucija navedenih u sankcijama - izjavili su iz Ministarstva financija.

Jake Chervinsky, voditelj politike u Blockchain Associationu, u nizu tweetova iznio je svoje stajalište o sankcijama Rusiji i ulozi kriptovaluta.

- Kripto tržišta su tanka za početak, a parovi za trgovanje rubljem su rijetki. S obzirom na to da je Rusija odsječena od svjetske kripto industrije, oni ne mogu dosegnuti ni približno dovoljno likvidnosti koja bi bila bitna - napisao je Chervinsky.

19. travanj 2024 23:17