Kripto
StoryEditor

Koliko se kriptovalute koriste i kako se prema njima odnosi po zemljama

01. Travanj 2022.
Piše: FIMA Plus

Indija, Južna Koreja, SAD i Njemačka su države u kojima se broj korisnika i vlasnika kriptovaluta značajno povećao između 2019. i 2021. godine. U tom vremenskom rasponu u Indiji se, primjerice, broj onih koji su odlučili kupiti i ulagati u kriptovalute više nego udvostručio sa 7 posto na 18 posto

Zanimljivo je da su u posljednje dvije godine stagnirale države koje su prije toga bile lideri u adopciji kriptovaluta. Prvenstveno se to odnosi na Brazil i Meksiko, a skromni pomaci bili su i u Kini i Španjolskoj.

Na žalost, Hrvatska nije bila obuhvaćena tim istraživanjem pa za nju nema podataka, no na temelju šturih podataka iz javnosti mogli bismo reći da spadamo u države koje polako napreduju u adopciji kriptovaluta.

Uz sve razvijeniji regulatorni okvir SAD, EU, Rusija i Australija već intenzivno istražuju i koncept digitalizirane nacionalne valute (CBDC - Central Bank Digital Currency), a Indija i Tajland, koji također široko reguliraju kriptovalute, već imaju konkretnije planove za izdavanje vlastitih digitalnih valuta.

Ukrajina je među državama koje su već regulirale kriptovalute, a u srijedu je otišla i korak dalje donijevši zakonski okvir za cjelokupnu industriju kriptovaluta. Na taj potez su se odlučili zbog toga što od početka rata intenzivno primaju donacije u kriptovalutama.

Kina ima najekstremniji pristup kriptovalutama. S jedne strane je bila prvo veliko gospodarstvo koje je počelo izdavati svoju nacionalnu valutu na blockchainu početkom 2021. godine, a s druge strane u reguliranju kriptovaluta promovira apsolutnu zabranu.

image
foto Statista
24. travanj 2024 20:44