Kripto
StoryEditor

MMF smatra da kriptovalute ne bi smjele biti zakonsko sredstvo plaćanja

24. Veljača 2023.
MMF
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavio je priopćenje u kojem se navodi da kriptovalute općenito ne bi trebala dobiti status zakonskog sredstva plaćanja. 
 
Zakonsko sredstvo plaćanja značilo bi da su tvrtke zakonski obvezne prihvatiti određenu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja.
Odbor se sastoji od 24 članova koje su izabrale zemlje članice MMF-a. Ranije ovog mjeseca predstavljen im je dokument u kojem su istaknute opasnosti kripta za monetarnu politiku, financijsku stabilnost, naplatu poreza, i zaštitu potrošača.
 
U izjavi je potvrđeno da kripto imovina ne bi trebala biti službena valuta ili zakonsko sredstvo plaćanja za očuvanje monetarnog suvereniteta i stabilnosti. U priopćenju se nadalje pozivaju zemlje na preciziranje svojeg poreznog tretmana i usklađivanje s globalnim standardima.
 
MMF je međunarodna organizacija koja promiče globalnu monetarnu suradnju, trgovinu, gospodarski rast i smanjenje siromaštva. To je jedno od najvažnijih tijela u globalnoj ekonomiji. Vijest je najnoviji udarac industriji koja se našla pod povećanim povećalom od kolapsa FTX-a. 
 

Veleprodajni ulagači

 
Ranije ovog mjeseca, SEC je zatvorio Krakenov staking program za američke investitore. Agencija je na to gledala kao na pobjedu ulagača. 
 
Međutim, ostaje neizvjesno predstavlja li ovršna akcija SEC-a protiv Krakena širu represiju nad stakingom, smatra Timothy Massad, bivši predsjednik Komisije za trgovanje ročnicama (CFTC).
 
- Slučaj Kraken, upravo s obzirom na njegove uvjete, bio je vrlo jasno poticanje ulaganja i spada u definiciju ugovora o ulaganju, tako da činjenice jasno pokazuju zašto je SEC poduzeo svoju akciju - kazao je Massad Forkastu. 
 
23. veljače korisnici derivata Binance Australia primili su nenadanu obavijest u kojoj se navodi da će određene pozicije i računi biti zatvoreni. 
 
Korisnici koji nisu klasificirani kao ‘veleprodajni ulagači‘ obaviješteni su da će sve njihove pozicije biti zatvorene. Kako bi nastavili koristiti platformu, korisnicima je naloženo da dostave dokaze kako bi ispunili kriterije ‘veleprodajnog ulagača‘.
 
Binance Australia Derivatives navodno radi na sanaciji i naknadi za korisnike kojima duguju povrat novca zbog promjena.  Platforma je navela da su zatvaranja računa u skladu s lokalnim propisima u Australiji, a pogođeni korisnici odmah su kontaktirani.
04. svibanj 2024 11:52