Kripto
StoryEditor

Musk oslobođen optužbi za manipulaciju dogecoinom u slučaju vrijednom 258 milijardi dolara

30. Kolovoz 2024.
Elon Musk

Elon Musk, pobijedio je u slučaju odbacivanja visoke tužbe vrijedne 258 milijardi dolara kojom su se on i njegova tvrtka Tesla optuživali za manipuliranje cijenom dogecoina, popularne meme kriptovalute.

U četvrtak je američki okružni sudac Alvin Hellerstein presudio u korist Muska i Tesle, odbacujući tvrdnje skupine nezadovoljnih investitora.

U tužbi, koju je u lipnju 2022. podnijela skupina vlasnika dogecoina, navodi se da su Musk i njegova tvrtka koristili društvene medije i javne izjave kako bi umjetno napuhali cijenu tokena, samo da bi nakon toga pustili da se sruši, što im je uzrokovalo značajne financijske gubitke.

Tužitelji su tvrdili da su Muskovi tweetovi i javno odobravanje meme kriptovalute podigli njegovu cijenu za više od 36.000 posto tijekom dvije godine prije nego što je na kraju naglo pala.

Sudac Hellerstein odbacio je optužbe, presudivši da su izjave izvršnog direktora SpaceX-a bile ‘aspirativne’ i da predstavljaju ‘napuhane’, a ne tvrdnje koje pozivaju na akciju. Sudac je također utvrdio da izjave nisu činjenične i podložne lažiranju, te da se nijedan razuman ulagač ne može osloniti na njih kao osnovu za donošenje odluka o ulaganju.

Podnositelji pritužbe ukazali su na nekoliko tweetova 53-godišnjaka kao dokaz materijalnih lažnih izjava, uključujući njegovu izjavu da će postati službeni izvršni direktor dogecoina i njegovu tvrdnju da bi mogao staviti ‘doslovni dogecoin’ na SpaceX raketu i odletjeti na mjesec.

Pump and Dump Optužbe

Ulagači su također optužili tehnološkog milijardera i njegovu tvrtku za električne automobile da sudjeluju u ‘pump and dump’ shemi. Međutim, sudac je utvrdio da nisu uspjeli dati jasno i uvjerljivo objašnjenje o tome kako se Musk upustio u takvu situaciju.

- Nije moguće razumjeti navode koji čine temelj zaključka tužitelja o tržišnoj manipulaciji - napisao je Hellerstein u svojoj odluci.

Prema izvješću Reutersa od 31. ožujka, Muskov pravni tim prethodno je tražio odbacivanje slučaja, tvrdeći da njegovi tužitelji nisu pokazali kako je namjeravao nekoga prevariti ili kakve je rizike prikrio.

Tvrdili su da su njegovi tweetovi, uključujući izjave poput ‘Dogecoin Rulz’ i ‘bez uspona, bez padova, samo Doge’, bili previše nejasni da bi poduprli tvrdnje o prijevari.

- Nema ničeg protuzakonitog u tweetanju riječi podrške ili smiješnih slika o legitimnoj kriptovaluti koja i dalje drži tržišnu kapitalizaciju od gotovo 10 milijardi dolara - tvrdili su Muskovi odvjetnici.

Dodali su da bi sud trebao zaustaviti fantaziju tužitelja i odbaciti tužbu.

15. rujan 2024 12:30