Kripto
StoryEditor

Na ethereumu uspješno provedena simulacija Mergea na Sepolia testnetu

08. Srpanj 2022.

Glavni događaj koji ljubitelji ethereuma čekaju već nekoliko godina konačno bi mogao biti na pomolu.

Najpopularniji blockchain pametnih ugovora završio je u srijedu svoju Sepolia testnet za Merge, čime je mreža postala još jedan korak bliže dugo očekivanom prijelazu na proof-of-stake.

Seoplia je drugi javni testnet za spajanje ethereuma, nakon uspješne implementacije na Ropstenu prošlog mjeseca. Zatim će se ažuriranje lansirati na Goerli testnetu, prije nego što krene na ethereum mainnet. Iako datum isporuke Mergea na mainnetu još nije točno definiran, simulacija na Goerli testnetu očekuje se u narednim tjednima.

Merge se odnosi na spajanje ethereumovog sloja izvršenja proof-of-work i njegovog konsenzusnog sloja proof-of-stake, koji je također poznat kao Beacon Chain. U svakoj od test mreža, dva sloja su se spojila kao dio poteza za zamjenu ethereumovog mehanizma konsenzusa proof-of-work s proof-of-stake-om. Nakon što se lansira Merge na mainnetu, ethereum se više neće oslanjati na rudare, već će umjesto toga koristiti validatore koji sudjeluju u staking procesu kako bi postigli konsenzus. Pokretanje neovisnog čvora (node) zahtijeva zaključavanje 32 ethera u vrijednosti od oko 35.000 dolara po trenutnim cijenama, iako su projekti ulaganja poput Lida i RocketPoola donijeli usluge liquid stakinga za one s manje kapitala.

Sve oči uprte na Merge

Merge je najočekivaniji događaj za ethereum u povijesti, jer se očekuje da će smanjiti stopu izdavanja (inflaciju) ethereuma, a istovremeno poboljšati energetsku učinkovitost mreže za više od 99 posto. Također će postaviti temelje za dodavanje shardinga, sljedeću fazu u ambicijama ethereumovog skaliranja uz usvajanje rješenja layer 2 poput zk i optimistic rollupsa.

Suosnivač wthereuma Vitalik Buterin raspravlja o prednostima proof-of-stake-a još od 2014. godine. Iako se Merge očekuje još od 2017., Sepolia testnet približava mrežu ciljanom datumu za 2022. godinu.

Iako je obećanje nadolazećeg Mergea poslužilo kao jedan od dominantnih narativa za ethereum tijekom bull runa 2021., nije moguće zaustaviti pesimističnu cjenovnu akciju uslijed višemjesečnog pada na cijelom tržištu. Od premašivanja 4.800 dolara u studenom 2021., druga valuta po tržišnoj kapitalizaciji pala je za 76,7 posto svoje vrijednosti. Trenutno trguje po cijeni od oko 1.100 dolara, što ethereumovu tržišnu vrijednost stavlja na oko 136,8 milijardi dolara.

20. travanj 2024 09:07