Kripto
StoryEditor

Nacrt pravila EU-a prisilit će banke da kriptovalutama daju najvišu ocjenu rizika

14. Veljača 2023.
foto Shutterstock

Prema novom nacrtu pravila EU-a, banke koje drže kriptovalute uskoro bi mogle biti prisiljene dodijeliti digitalnoj imovini najviši mogući rejting rizika.

Prema objavljenom pravnom nacrtu, banke bi svoju izloženosti kripto imovini trebale dati predloženi ponder rizika od 1.250 posto do prosinca 2024., što znači da će biti prisiljene posjedovati jednaku količinu kapitala koja odgovara kriptovaluti koju posjeduju. Ta pravila još uvijek čekaju odobrenje parlamenta.

Dugoročno gledano, banke će možda morati biti u skladu s većim skupom novih zahtjeva utvrđenih u dokumentu Bazelskog odbora za nadzor banaka (BCBS) krajem prosinca 2022., koji bi trebao stupiti na snagu tijekom siječnja 2025.

Prema najnovijoj objavi EU-a Komisija bi do 31. prosinca 2024. trebala donijeti zakonodavni prijedlog koji bi dugoročno gledano prenio elemente standarda BCBS-a u pravo EU-a.

Te predstojeće promjene kapitalnih zahtjeva i zahtjeva za izvješćivanje potvrdio je glasnogovornik EU-a u siječnju 2023., nakon što je Reuters prvi put objavio vijesti o povećanom kapitalnom zahtjevu.

Kapitalni zahtjevi za kripto

Kapitalni zahtjevi navedeni u zahtjevima Bazelskog odbora trebali bi se razlikovati ovisno o vrsti kripto imovine koja se promatra. Poznate kriptovalute kao što su bitcoin i ethereum smatrale bi se kripto imovinama grupe 2 prema dokumentaciji.

Odbor zatim dijeli imovinu grupe 2 u dvije skupine: skupinu A, koja obuhvaća kripto udjele u ETF-ovima ili drugim izvedenicama, kojima se može trgovati na reguliranim javnim tržištima i grupu B gdje to nije slučaj. Imovina skupine 2 B dobit će predloženi ponder rizika od 1.250 posto, dok će skupina 2 A podlijegati nižim zahtjevima.

Međutim, drugi oblici kripto imovine, kao što su tokenizirane verzije tradicionalne imovine poput dionica, neke vrste stablecoina koji se ne oslanjaju na algoritme za održavanje svoje cijene, i potencijalne digitalne valute središnje banke (CBDC)  bile bi obuhvaćene nižim kapitalnim zahtjevima i smatrale bi se grupom 1.

Osim toga, prema novim pravilima postojat će stroga ograničenja kripto imovine grupe 2 koju će banke moći držati u svojim knjigama. Ukupna izloženost banke kripto imovini grupe 2 ne smije prelaziti 2 posto kapitala banke i općenito bi trebala biti niža od 1 posto, prema predloženim pravilima.

Komentirajući taj potez, u objavi Europske komisije istaknuto je kako nedavna nepovoljna kretanja na kripto tržištima zahtijevaju hitno sagledavanje rizika, rekavši da postojeća bonitetna pravila nisu osmišljena tako da na odgovarajući način obuhvaćaju rizike svojstvene kripto imovini. 

23. travanj 2024 20:11