Kripto
StoryEditor

Najveće zablude oko ethereumovog prelaska na proof-of-stake

19. Kolovoz 2022.

Uzbuđenje oko nadolazeće nadogradnje ethereuma, poznatijeg kao Merge, koje uključuje spajanje dva blockchaina, mainnet ethereuma i beacon chaina, nesvjesno je potaknulo glasine diljem kripto zajednice.

Nazvan najznačajnijom nadogradnjom u povijesti ethereuma, Merge doista označava kraj proof-of worka za ethereum blockchain. Međutim, evo pet zabluda koje se ističu među ostalima.

Zabluda 1: Naknade za transakcije bit će jeftinije nakon Mergea

Predstojeća nadogradnja ethereuma smanjit će zloglasne naknade za transakcije ethereuma, jedna je od najvećih zabluda koja kruži među investitorima. Iako su smanjene naknade na vrhu popisa želja svakog investitora, Merge je promjena konsenzusnog mehanizma koji će ethereum blockchain prebaciti s PoW-a na PoS.

Umjesto toga, smanjenje naknada na ethereumu zahtijevat će rad na proširenju mrežnog kapaciteta i propusnosti. Zajednica razvojnih programera trenutno radi na planu usmjerenom na rollup tehnologiju kako bi transakcije bile jeftinije.

Zabluda 2: Ethereum transakcije bit će brže nakon Mergea

Za pretpostaviti je da ethereum transakcije neće biti primjetno brže. Međutim, u ovoj glasini ima istine, jer beacon chain omogućuje validatorima da objave blok svakih 12 sekundi, što je na mainnetu  otprilike 13,3 sekunde.

Iako programeri ethereuma vjeruju da će prelazak na PoS omogućiti povećanje proizvodnje blokova za 10 posto, korisnici vjerojatno neće zamijetiti povećanje.

Zabluda 3: Merge će rezultirati zastojima ethereum blockchaina

Suprotno zabludama koje predviđaju pozitivne ishode za ethereum, popularna glasina sugerira da će planirana nadogradnja na trenutak srušiti ethereum blockchain.

Programeri ne predviđaju zastoje jer će se tranzicija odviti u jednom bloku.

Zabluda 4: Ulagači će moći povući stakeani ether nakon Mergea

Staked ETH (stETH), kriptovaluta koju ether podržava u omjeru 1:1, trenutno leži zaključana na beacon chainu. Iako bi korisnici voljeli biti u mogućnosti povući svoje stETH udjele, zajednica razvojnih programera potvrdila je da nadogradnja ne olakšava ovu promjenu.

Povlačenje stETH-a bit će dostupno tijekom sljedeće velike nadogradnje nakon Mergea, poznatog kao Shangai update. Kao rezultat toga, imovina će ostati zaključana i nelikvidna najmanje 6-12 mjeseci nakon prelaska na PoS.

Zabluda 5: Validatori neće moći povući zarađeni ether do Shangai nadogradnje

Iako stETH ostaje blokiran za investitore dok se povlačenja ne nastave nakon Shangaia, validatori će imati neposredan pristup nagradama zarađenih tijekom potvrde blokova s mainneta.

Dijeleći svoje viđenje neiskorištenog potencijala ethereuma, suosnivač Polygona Mihailo Bjelić izjavio je da će zkEVM Rollups, novo rješenje za skaliranje ethereuma, omogućiti da ethereum nadmaši Visu u smislu propusnosti transakcija.

Sandeep Nailwal, drugi suosnivač Polygona, ponovio je Bjelićeve misli dok predviđa rješenje kojim se naknade za ethereum smanjuju za 90 posto i povećavaju propusnost transakcija na 40–50 transakcija u sekundi.

25. travanj 2024 05:54