Kripto
StoryEditor

Naknade za transakcije na ethereumu značajno pale nakon svibanjske pomame za meme tokenima

06. Lipanj 2023.

Prosječna naknada za transakciju na ethereum blockchainu znatno se smanjila u prvom tjednu lipnja nakon što je u svibnju dosegnula višemjesečnu najvišu razinu zbog pomame za meme tokenima i velike aktivnosti MEV (maximal extractable value) botova.

Prosječna naknada za transakciju smanjila se na 7,34 dolara, što je gotovo trećina pada u odnosu na prošlomjesečnu najvišu razinu od 20 dolara. Što se tiče gweija, apoena etera koji predstavlja milijarditi dio jednog ethera, dnevna srednja cijena smanjila se na 24 gweija s vrhunca od gotovo 140 prošlog mjeseca, prema Dune Analyticsu.

Pomama za meme tokenima započela je krajem travnja, a u svibnju je zauzela veliku pozornost, što je dovelo do toga da je tržište bilo preplavljeno s mnogim novim meme tokenima, kao što su aped, bobo coin i drugi. Dominacija meme tokena u mrežnoj aktivnosti bila je toliko visoka da je stvorila neobičan pomak u prvih 10 altcoina koji zauzimaju najveću aktivnost po transakcijama. Umjesto ethera, wrapped ethera ili tethera, meme tokeni kao što su troll, aped i bobo postali su top 10 potrošača.

Drugi istaknuti razlog povećanja naknada bila je rastuća popularnost meme tokena na decentraliziranim platformama, a glavnim centraliziranim mjenjačnicama trebalo je više vremena da ih uvrste.

Svibanj nije bio samo u znaku pomame za ethereum meme tokenima. Bitcoin ordinalsi također su stekli značajnu popularnost. Ordinalsi omogućuju decentraliziranu pohranu digitalne umjetnosti na bitcoin blockchainu. Kao rezultat toga, bitcoin blockchain registrirao je mnoge nove meme tokene, pri čemu je pepecoin postigao tržišnu kapitalizaciju od milijardu dolara.

Ordinalsi su uvedeni u siječnju, a do kraja svibnja broj inscriptionsa na bitcoin blockchainu premašio je 10 milijuna. Ukupne naknade plaćene za ordinalse porasle su 700 posto u svibnju i trenutno se nalaze na 1.639 bitcoina.

Kako se pomama za meme tokenima stišala, naknade za transakcije na ethereumu su se ohladile, te također ordinals inscriptionsi značajno su se smanjili.

20. travanj 2024 07:50