Kripto
StoryEditor

Nakon odobrenja ETF-ova bitcoin pao za sedam tisuća dolara u dva dana, ethereum porastao

15. Siječanj 2024.

Vjerojatno najiščekivaniji događaj u kripto industriji u proteklom desetljeću postao je stvarnost prošli tjedan kada je Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) dala zeleno svjetlo svim podnositeljima zahtjeva za spot bitcoin ETF-ove.

U četvrtak je na tržištu počelo trgovati 11 takvih proizvoda, a volumen je prvog dana trgovanja premašio četiri milijarde dolara. Usred toga, bitcoin se suočio s velikom volatilnošću koja je uključivala pad cijene s preko 49 tisuća na ispod 42 tisuće dolara.

Bitcoin je u četvrtak skočio na više od 49 tisuća dolara prvi put u gotovo dvije godine, samo nekoliko sati nakon što su ETF-ovi zaživjeli na američkim tržištima. Nekoliko sati kasnije, pao je za tri tisuće. Pad se nastavio u petak dok je najveća kriptovaluta pala na 41.500 dolara, čime je izgubila više od sedam tisuća dolara u nešto više od jednog dana.

Uoči odobrenja ETF-a, mnogi su stručnjaci nagađali jesu li ETF očekivanja ugrađena u cijenu, s obzirom na činjenicu da je bitcoin skočio za više od 150 posto u 2023. Oni koji su predviđali da će odobrenje ETF-a biti klasičan ‘sell the news’ događaj, bili su prilično čvrsti u svom uvjerenju, s brojnim predviđanjima da će cijena bitcoina pasti nakon što se ETF-ovi odobre.

Sada je jasno da su bili u pravu. Zapravo, povijest pokazuje da se nešto slično dogodilo u kolovozu 2023. Prvi europski spot bitcoin ETF pokrenut je na Euronext Amsterdam burzi, a cijena bitcoina pala je za 1.500 dolara u prvih nekoliko dana.

Krajem 2021. SEC je dao zeleno svjetlo za nekoliko futures bitcoin ETF-ova, a učinci su bili slični, s ogromnim padom cijene u sljedećim tjednima i mjesecima.

Nakon što su ETF-ovi pokrenuti u četvrtak, volumen trgovanja skočio je na više od 4 milijarde dolara, a Grayscale je preuzeo glavnu pozornicu s najvećim brojevima. Međutim, to bi zapravo mogao biti razlog pada cijena, što je sugerirao osnivač SkyBridge Capitala, Anthony Scaramucci.

– Čini se da se većina prodaje odvija preko Grayscalea – rekao je, što bi moglo biti donekle razumljivo, s obzirom na Grayscaleove naknade više od prosjeka od 1,5 posto. Samo za referencu, većina ETF konkurenata nudi između 0,25 i 0,4 posto.

Grayscaleov GBTC Trust ugledao je svjetlo dana prije više od deset godina i postao je najveći bitcoin fond s imovinom pod upravljanjem od preko 28 milijardi dolara. Pretvoren je u spot bitcoin ETF, zajedno s ostalim odobrenjima, i zapravo je zabilježio najveći promet na dan otvaranja s volumenom od 2,3 milijarde dolara.

Još jedan kripto ETF?

Bitcoin je povratio neke od gubitaka i ostao je u užem rasponu od oko 43 tisuće dolara posljednja dva dana. Unatoč tome, u padu je za više od dva posto na tjednoj razini, što znači da je tržišna kapitalizacija pala na 840 milijardi dolara.

Dominacija bitcoina nad altcoinima smanjena je na ispod 50 posto. Mjerni podatak pao je za više od tri posto u zadnjih tjedan dana, dok je bio daleko iznad 53 posto.

Dok je bitcoin pao u tjednu kada su odobreni svi ETF-ovi, ethereum je otišao u drugom smjeru, možda potaknut predviđanjima da će do kraja svibnja biti odobren spot ethereum ETF, kada se pred SEC-om nalazi rok odobrenja VanEckovog zahtjeva. Ethereum je porastao za više od 13 posto na tjednoj razini i trenutno trguje iznad 2.500 dolara.

Sigurnost odobrenja zasigurno je povećala i izjava Larryja Finka da vidi vrijednost u postojanju spot ethereum ETF-a. Povijest jasno pokazuje da BlackRock ne gubi, te se sa velikom sigurnošću može tvrditi kako će tradicionalni financijski sektor u svibnju dobiti još jedan kripto ETF.

Također, pomno promatrani omjer ethereuma i bitcoina (ETH/BTC ratio) izgleda da je zabilježio dno s kojeg je porastao blizu 30 posto. Ovaj porast označava povećani apetit za preuzimanje većeg rizika kripto investitora i veći fokus na altcoin tržište.

Kako će nade i vjerojatnost u odobrenje spot ethereum ETF-ova rasti do kraja svibnja, mnogi analitičari sada ukazuju kako će ethereum zauzeti središnju pozornost, te da će cijena kao i u slučaju bitcoina mjesecima prije odobrenja ETF-ova rasti. Predviđanja se većinom baziraju na iznad tri tisuće dolara.

 

24. travanj 2024 09:24