Kripto
StoryEditor

Njemačka objavila smjernice poreza na dohodak kriptovaluta

12. Svibanj 2022.

Njemačko savezno ministarstvo financija (BMF) izdalo je prve smjernice u zemlji o tretmanu poreza na dohodak kriptovaluta, kao i drugih kripto tokena.

Dokument na 24 stranice objavljen u utorak pokriva različite aspekte kripto-srodnih pitanja, koji su tehnički objašnjeni i klasificirani u smislu njemačkog zakona o porezu na dohodak.

Najvažnije, prodaja stečenih kriptovaluta poput bitcoina ili ethereuma sada je neoporeziva za pojedince nakon godinu dana posjedovanja imovine, izjavila je parlamentarna državna tajnica Katja Hessel u priopćenju. Nadalje, nove smjernice primjenjuju se i na digitalnu imovinu koja se upotrebljava u staking protokolima ili kreditiranju.

Potonje je bilo jedno od najintenzivnijih pitanja o kojima se posljednjih mjeseci intenzivno raspravljalo, jer članak 23. njemačkog Zakona o porezu na dohodak propisuje da ako je razdoblje između stjecanja i prodaje imovine više od godinu dana, puni iznos dobitka je neoporeziv.

Prije toga, kriptovalute koje su se koristile za staking ili na drugi način generirale dobit morale su se držati do 10 godina kako bi bili oslobođene od poreza. To više nije slučaj, prema BMF-u.

Osim kupnje i prodaje kriptovaluta, novoobjavljene smjernice bave se i rudarenjem, stakingom, posuđivanjem, hard forkovima i token airdropovima.

- Naravno, objavljivanje smjernica nije kraj našeg angažmana na tu temu, već privremeni rezultat. Brzi razvoj kripto svijeta osigurava da nam ne ponestane tema - kazala je Hessel.

Prema riječima državne tajnice, njemačka vlada već radi na dopunskom dokumentu koji će se usredotočiti na suradnju saveznih država i njihove obveze prema tom pitanju.

Objava smjernica o tretmanu virtualne imovine u vezi s porezom na dohodak dolazi šest mjeseci nakon što je nova njemačka vlada u svoju koaliciju uključila sporazum o kriptovalutama i blockchain tehnologiji, opisujući ih kao ključne elemente koji će poduprijeti razvitak zemlje u sljedeće četiri godine.

26. travanj 2024 15:57