Kripto
StoryEditor

Njemačka planira izdati elektroničke dionice na blockchainu i potaknuti startupove

07. Travanj 2023.

Njemačka vlada zalaže se za bolje zakone za startupove koji rade s financijskim inovacijama u zemlji, sudeći prema novoizrađenom ‘Zakonu o budućim financijama‘ koje je ministarstvo financija uvelo 5. travnja.

Ključni ciljevi zakonodavstva uključuju digitalizaciju tržišta kapitala izdavanjem elektroničkih vrijednosnih papira na blockchainu i poboljšanu prenosivost kripto imovine. Prema prevedenoj verziji nacrta zakona, njemačko tržište kapitala trebalo bi postati modernije i učinkovitije kako bi se mobiliziralo više privatnog kapitala za buduća ulaganja.

Među vladinim ciljevima stvaranje je povoljnog okruženja za startupe i ulagače u zemlji. Zakonom se minimalni tržišni kapital za inicijalne javne ponude (IPO) smanjuje s 1,25 milijuna eura na milijun eura i olakšava se ulaganja institucionalnih aktera u startupove, mala poduzeća i tvrtke za akviziciju posebne namjene (SPAC).

Prema izvješćima lokalnih medija, nova pravila odnosila bi se na tvrtke koje zapošljavaju do 500 ljudi i s prihodima manjim od 100 milijuna eura.

- Želimo učiniti Njemačku vodećom lokacijom za novoosnovana poduzeća i kompanije za rast. Zato poboljšavamo pristup tržištu kapitala i olakšavamo prikupljanje kapitala. Male i srednje tvrtke također će imati koristi od toga - izjavio je njemački ministar financija Christian Lindner.

Vlada tvrdi kako bi taj potez učinio Njemačku privlačnijom za ulagače i promicao kulturu ulaganja na burzi.

- Startupovi, rastuće kompanije te male i srednje tvrtke trebale bi imati lakši pristup tržištu kapitala - istaknuo je ministar.

Njemačka je članica skupine G7, skupine sedam najvećih svjetskih demokracija. Zajedno, članovi G7 rade na oštrijim kripto zakonima, za koje mnogi u industriji vjeruju da bi mogli ugroziti inovacije i rast. Očekuje se da će novi program skupine G7 biti objavljen na sljedećem sastanku u Hirošimi u Japanu, koji je zakazan za svibanj.

25. travanj 2024 01:58