Kripto
StoryEditor

Optimism PBC stvorila je vlastiti DAO i najavila nadolazeći airdrop Op tokena

27. Travanj 2022.

Optimism PBC, tvrtka koja stoji iza istoimeno nazvanog protokola skaliranja ethereuma, jučer je objavila da je stvorila vlastiti DAO, poznat kao Optimism Collective, i najavila nadolazeći airdrop OP tokena na 267.000 kvalificiranih ethereum novčanika.

DAO-i, skraćeno od decentraliziranih autonomnih organizacija, grupe su temeljene na blockchainu  koje kolektivno donose odluke i obično za to koriste izvorni token grupe. U tom slučaju, Optimism Collective imat će zadatak iskoristiti prihode stvorene od naknada za transakcije i pretvoriti ga u bespovratna sredstva za javna dobra.

Javna dobra u fizičkom svijetu stvari su koje nisu u vlasništvu pojedinaca, poput infrastrukture, javnog prijevoza i čistog zraka. U digitalnom svijetu ona mogu biti softver i sadržaj otvorenog koda. Iz Optimisove perspektive, njihov protokol je i sam po sebi javno dobro, baš kao i ethereum mreža.

- Optimism Collective rastjerat će mit da javna dobra ne mogu biti profitabilna. Collective će dosljedno pružati goleme retroaktivne poticaje za javna dobra koja će koristiti optimismu, ethereumu i kolektivu u cjelini - napisala je Optimism zaklada u objavi.

Collective je podijeljen na dvije 'kuće'. 'Kuća tokena' upravljat će zabrinutostima kao što su nadogradnja softvera, raspodjela riznice i struktura poticaja. 'Kuća građana' odredit će kako će se raspodijeliti sredstva za javna dobra.

Obje kuće će koristiti kvadratno glasovanje, koncept koji zagovara tvorac ethereuma Vitalik Buterin zajedno s akademicima Glenom Weylom i Zoë Hitzig. Dizajniran je za smanjenje utjecaja velikih vlasnika tokena. Dok mnogi DAO modeli dopuštaju jedan glas po tokenu, kvadratno glasovanje čini svaki dodatni glas skupljim od prethodnog. Stoga, glasanje za nešto dva puta, na primjer, ne bi koštalo ne dva tokena nego, recimo, pet.

Buterin je na Twitteru napisao da je Collective 'vjerojatno najveći pokušaj upravljanja DAO-om koji nije usmjeren na vlasnike tokena do sada'.

Optimism je ono što je poznato kao rješenje za skaliranje layer 2. Ethereum mainnet (layer 1) toliko je opterećen decentraliziranim aplikacijama i korisnicima da može postati trom i skup za upotrebu. NFT aukcije, decentralizirani zajmovi, zamjene imovine i play-to-earn igre zauzimaju velik dio prometa na blockchainu.

Optimism pomaže smanjiti zagušenje stvaranjem drugog sloja na vrhu ethereuma, prikupljanjem mnogih pojedinačnih transakcija i njihovim uključivanjem u jednu veliku transakciju. Umjesto da unaprijed provjeri jesu li sve transakcije valjane, Optimism pretpostavlja da jesu, ali ima mehanizam za njihovo rukovanje ako se ispostavi da to nije slučaj.

Prema Bobbyju Dresseru, voditelju proizvoda Optimism PBC-a, poanta uvođenja OP-a, novog izvornog tokena Optimisma, jest pomoći u skaliranju blockchaina.

U sklopu lansiranja, Optimism prenosi 5 posto svoje početne ponude tokenima u novčanike koji su koristili protokol, pozitivno doprinijeli Web3 zajednicama ili bi mogli imati koristi od upotrebe tehnologije skaliranja.

- U airdropu nalaze se donatori Gitcoina, korisnici mostova, potpisnici multisig-a, brzi glasači, čak i ako niste koristili OP, vjerojatno biste trebali provjeriti jeste li ispunili uvjete - napisao je Dresser.

Skupina je također posvetila dodatne OP tokene (14 posto ponude) budućim airdropovima.

13. svibanj 2024 03:33