Kripto
StoryEditor

Osnivač ethereuma Vitalik Buterin dobio državljanstvo Crne Gore

19. Travanj 2022.
Vitalik Buterin i Milojko Spajić
Osnivač ethereuma Vitalik Buterin dobio je državljanstvo Crne Gore koje je došlo na prijedlog premijera Zdravka Krivokapića i inicijativu ministra financija Milojka Spajića

Prema priopćenju od 11. travnja koje je objavilo crnogorsko Ministarstvo financija i socijalne skrbi i koje se navodi u nekoliko srbijanskih i crnogorskih medija, kreator Ethereuma nagrađen je državljanstvom na preporuku premijera zemlje Zdravka Krivokapića.

- Danas sam imao zadovoljstvo dati Vitaliku Buterinu crnogorsko državljanstvo kao znak zahvalnosti za sve što je učinio i učinit će za našu zemlju -  izjavio je ministar financija Milojko Spajić na svom službenom Instagram profilu. 

Spajić je također podijelio fotografiju sebe i Buterina koji drži crnogorsku putovnicu.

- Buterin će, kao najpoznatije ime ove industrije, pridonijeti daljnjoj promociji Crne Gore i ukupnom razvoju kripto industrije u našoj zemlji - dodao je Spajić.

Crna Gora je 7. travnja organizirala kripto konferenciju pod nazivom Future Now! u kojoj su kao gostujući panelisti bili Buterin, istraživač Vlad Zamfir i profesor prava Boris Mamlyuk. Tamo su kripto stručnjaci s ministrom Spajićem raspravljali o kripto regulaciji, usvajanju i drugim temama, dijeleći svoja stajališta i iskustva kako bi pomogli Crnoj Gori u svojim nastojanjima da postane regionalno  kripto središte.

Crna Gora koja broji oko 620.000 stanovnika nedavno je počela činiti iskorake prema rastu svoje kripto industrije kako bi je učinila jednim od svojih primarnih ekonomskih pokretača osim turizma i energetike. Napore predvodi 34-godišnji ministar financija Spajić, koji vjeruje da bi blockchain industrija mogla činiti oko 30 posto crnogorskog gospodarstva u tri godine.

- Mislim da za tri godine blockchain može činiti oko 30 posto crnogorskog gospodarstva, odnosno dati dodatnih 1,5 do 2 milijarde eura bruto domaćem proizvodu - kazao je Spajić u intervjuu za lokalnu informativnu agenciju Minu u srijedu.

Buterin još uvijek nije potvrdio vijest, a Spajić je u međuvremenu izbrisao svoju originalnu objavu na Twitteru kojom je Buterinu najavio nagradu za državljanstvo Crne Gore. Međutim, objava na Instagramu na službenom kanalu ministra financija i dalje stoji.

22. travanj 2024 08:34