Kripto
StoryEditor

Unatoč velikom kripto padu hrvatske kripto tvrtke zapošljavaju

24. Lipanj 2022.

Zbog rasta inflacije i povećavanja kamatnih stopa, posljednjih tjedana svjetske burze bilježe veliki pad, a ni tržište kriptovaluta nije iznimka. Cijena bitcoina, vodeće kriptovalute, tako se pokušava zadržati na razini iznad 20.000 dolara, a do prije samo šest mjeseci vrijedila je rekordnih 69.000 dolara. S obzirom na manju cijenu i volumen trgovanja kriptovalutama, neke su svjetske kripto mjenjačnice i tvrtke, poput Coinbasea, Geminija, Crypto.coma i BlockFija, počele otpuštati zaposlenike. Coinbase planira otpustiti 1.100 zaposlenika, dok je BlockFi najavio otpuštanje čak petine zaposlenika.

U Hrvatskoj pak svjedočimo suprotnom trendu. Iz prve i najveće hrvatske kripto mjenjačnice, zagrebačke tvrtke Electrocoin, kažu da veliki pad kripto tržišta pozitivno djeluje na njihovo poslovanje.

– Ozbiljniji pomaci cijene kriptovaluta, bilo rast ili pad, u pravilu znače i porast prometa na burzama i mjenjačnicama. Tako je i posljednjih tjedana. Trenutni pad kripto tržišta pozitivno djeluje na naše poslovanje. No u slučaju da se cijene zadrže na ovako niskim razinama definitivno očekujemo određeni pad prometa u našem mjenjačkom poslovanju – objašnjava Nikola Škorić, osnivač i direktor Electrocoina.

Ipak, određeni pad u odnosu na mjesece kada su cijene kriptovaluta bile na vrhuncu primjećuju u segmentu kripto plaćanja, no Škorić napominje da interes trgovaca za prihvaćanjem plaćanja kriptovalutama ne jenjava. A što se tiče otpuštanja, u Electrocoinu ih nije bilo već su naprotiv u ovom kvartalu zaposlili sedam novih djelatnika – četiri programera, prodajnog menadžera i dvoje ljudi u administraciji.

image

Nikola Škorić

foto Ratko Mavar
– Tvrtke u našoj industriji znaju biti poprilično velikodušne pri zapošljavanju dok traje tzv. bull market, a zatim krenu dijeliti otkaze kada dođe nemilosrdno razdoblje bear marketa. U Electrocoinu zapošljavanje novih zaposlenika volimo obavljati na nešto konzervativniji način. Iz tog smo razloga krenuli zapošljavati upravo pred kraj prethodnog bull marketa kada smo zbog povećane profitabilnosti postali u potpunosti sigurni da ćemo bez straha proživjeti nadolazeći bear bez potrebe za vanjskim investicijama – kaže Škorić koji za treći kvartal ove godine najavljuje agresivno širenje Electrocoina na europsko tržište, a time i još više novih partnera, ali, naravno, i veći promet.

– Ovi nam podaci iz dana u dan potvrđuju da sve više ljudi, odnosno trgovaca, prepoznaje potencijal koji pruža procesiranje kripto uplata i to neovisno o stanju kripto tržišta – dodaje Škorić.

Malo južnije, u splitskoj tvrtki Digital Assets koja nudi usluge ulaganja i trgovine kriptovalutama putem mobilne aplikacije te u kripto mjenjačnicama u Zagrebu, Rijeci i Splitu, stanje sa zapošljavanjem je slično. Kako napominje Mario Radošević, direktor marketinga u Digital Assetsu, njihov brend Bitcoin Store 'nastavlja sa širenjem svojih operacija i razvojem novih financijskih proizvoda te se broj zaposlenika povećava na mjesečnoj bazi'.

image

Mario Radošević, direktor marketinga tvrtke Digital Assets

foto Veljko Martinovic
– Velike fluktuacije u cijenama kriptovaluta su normalna pojava i događaju se nekoliko puta godišnje. S obzirom na nepovoljnu globalnu ekonomsku situaciju, na koje su najviše utjecali rat u Ukrajini i iznimno visoke stope inflacije, sva tržišta kapitala uključujući dionice i kriptovalute su doživjele pad. Bitno je za napomenuti da se nije ništa promijenilo što se tiče blockchain tehnologije koja pokreće kriptovalute te ona i dalje funkcionira besprijekorno – ističe Radošević ne otkrivajući više detalja o širenju i zapošljavanju.

Nakon kiše dolazi sunce

Budući da je kripto tržište izuzetno volatilno, tvrtke koje posluju u tom području navikle su na razdoblja rasta i pada cijena kriptovaluta. Škorić ističe da je kripto preživio i 'puno značajnije i dugotrajnije padove' nego što je ovaj kojem svjedočimo, kao što je to primjerice bilo tijekom velikog pada vrijednosti bitcoina 2019. godine kada se najmoćnijoj kriptovaluti predviđao kraj. Radošević ne sumnja da će se sada, kao i nakon svakog pada vrijednosti bitcoina, koji za sobom povlači i ostatak kripto tržišta, situacija stabilizirati.

– Nakon svakog velikog pada tržišta dolazi do stabilizacije cijena i naknadnog rasta što vidimo da se već događa posljednjih dana. Tržište kriptovaluta će se oporaviti kao i svaki put do sada, a u budućnosti možemo očekivati rast cijena i rušenje prijašnjih cjenovnih rekorda – smatra Radošević.

Ne želeći komentirati kretanje cijena kriptovaluta, Škorić je istaknuo da su se njihove usluge bitcoin-mjenjacnica.hr i PayCak pokazale efikasnima neovisno o aktualnom stanju tržišta.

– Decentralizirane financije kontinuirano dokazuju da imaju uporabnu vrijednost neovisno o kretanju cijena kriptovaluta. U Electrocoinu vjerujemo u nevjerojatan i uvelike neistražen potencijal koji pružaju blockchain tehnologija i kriptovalute – kaže Škorić.

Među partnerima za njihov sustav PayCek za plaćanje kriptovalutama uskoro će se pojaviti 'veliki' igrači iz različitih djelatnosti te ih očekuju i dvije velike suradnje za koje Škorić smatra da će sigurno odjeknuti i na europskoj razini. U suradnji s kolegama iz kripto sektora razvijaju i DeFi projekt kojega će uskoro predstaviti. No možda najveće novosti koje u Electrocoinu spremaju su edukacije o prijeko potrebnoj kripto pismenosti.

25. travanj 2024 05:58