Kripto
StoryEditor

Ponuda bitcoina u mjenjačnicama pala na najniže razine od prosinca 2017.

30. Studeni 2023.

Bitcoin je jučer nakratko dosegnuo 38.400 dolara, ali se povukao na razine od oko 38.000 dolara. Kako je cijena najveće kriptovalute rasla, čini se da se ponuda u mjenjačnicama smanjuje.

Ovo smanjenje neki pripisuju značajnim regulatornim mjerama s kojima se suočavaju centralizirane kripto mjenjačnice, koje su nekada bili veći lideri industrije i ključni u pružanju likvidnosti i globalne dostupnosti industriji.

Opadajuća ponuda bitcoina na mjenjačnicama

Prema najnovijoj analizi Santimenta, ponuda bitcoina u mjenjačnicama dosljedno se pomiče prema samo-skrbništvu (self custody), što se podudara s padom ugleda kripto tvrtki.

Ukupna ponuda bitcoina u mjenjačnicama pala je na 5,38 posto, što je najniža ponuda od prosinca 2017. godine. Takav se trend može smatrati optimističnim jer ukoliko se potražnja poveća, a ponuda ostane na niskim razinama, cijena će porasti. Ulagači također vjeruju da je bitcoin spreman za veće dobitke kako se regulatorne prepreke s kojima se suočavaju centralizirane kripto mjenjačnice pojačavaju i na kraju rješavaju.

Pravna bitka za Binance, kao prvo, još nije gotova. Tvrtka je nedavno platila 4,3 milijarde dolara za podmirenje optužbi s američkim vlastima bez priznanja krivnje.

Osnivač Binancea, koji je odstupio s pozicije glavnog izvršnog direktora, Changpeng CZ Zhao, priznao je krivnju za kršenje Zakona o tajnosti banaka, te će morati ostati u SAD-u dok sud u Seattleu ne odluči treba li ostati do izricanja presude u veljači ili se može vratiti u Ujedinjene Arapske Emirate, gdje ima državljanstvo.

Coinbase je, s druge strane, dobio sudski poziv od Američke komisije za trgovanje robnim ročnicama (CFTC), za koji se nagađalo da je povezan s Bybitom.

Tetherova adrese na mjenjačnicama u usponu

Kripto analitička tvrtka također je otkrila da deset najvećih tether novčanika na mjenjačnicama zajedno drže 15,23 milijarde dolara, povećavajući tako kupovnu moć sredstava na mjenjačnicama na najvišu razinu u 17 mjeseci.

Povećanje ponude kriptovaluta na mjenjačnicama moglo bi ukazivati na porast prodajne aktivnosti unutar sektora, što bi moglo signalizirati medvjeđu putanju cijene. Međutim, fokus je na USDT metrici, koji je najkorišteniji i najveći stablecoin po tržišnoj kapitalizaciji, koji je poznat po dosljednom održavanju svoje vrijednosti vezane za američki dolar, uz sve kritike i teorije zavjere.

Investitori mogu odlučiti zadržati svoja sredstva u stablecoinu kao što je USDT kako bi ih zaštitio od volatilnosti koja je obično povezana s altcoinima. Značajan broj vlasnika stablecoina smatra tu imovinu utočištem, s kojom na kraju planiraju ponovno ući na volatilno kripto tržište. Čin kupnje imovine poput bitcoina pomoću tethera može prirodno pridonijeti pozitivnom utjecaju na tržišne cijene.

02. svibanj 2024 11:27