Kripto
StoryEditor

Prekretnica za kripto: Europski parlament usvojio MiCA zakonodavstvo

21. Travanj 2023.

Nakon dva uzastopna kašnjenja Europski parlament proveo je konačno glasovanje o Zakonu o tržištima kripto imovine, poznatom kao MiCA. Sada zakonodavstvo, koje je prvi put predstavljeno još 2020., treba odobriti Europsko vijeće prije nego što postane učinkovita regulativa.

20. travnja, odmah nakon glasovanja, izvjestitelj MiCA-e i zastupnik u Europskom parlamentu Stefan Berger nazvao je MiCA-u ‘prekretnicom za industriju kripto imovine‘.

S MiCA-om tvorci europskih politika nastoje utvrditi standardne propise i uspostaviti usklađena pravila za kripto imovinu na razini EU-a, čime se pruža pravna sigurnost kripto industriji i investitorima. Uredbom će se utvrditi smjernice za rad, struktura i upravljanje izdavatelja tokena digitalne imovine. Također će ponuditi pravila o zahtjevima transparentnosti i objavljivanja za izdavanje i trgovanje kriptom. 

Prema Chainalysisu, posebne odredbe MiCA-e povezane sa stablecoinima stupit će na snagu u srpnju 2024., dok će druge, uključujući one o pružateljima usluga kripto imovine, primijeniti u siječnju 2025.

Uredba se uglavnom doživljava s opreznim optimizmom. Međutim, postoje brojni problemi s dokumentom na 400 stranica. U sadašnjem nacrtu općenito se ne spominju decentralizirane financije (DeFi), ne rješava rastući sektor kripto kreditiranja i stakeinga te se ne navode nikakva pravila za NFT-ove.

Omogućiti rast i širenje kripto tvrtkama

MiCA predstavlja značajan razvoj za kripto industriju u Europskoj uniji. Prije MiCA-e kripto poduzeća morala su se pridržavati 27 različitih regulatornih okvira u državama članicama EU-a, pri čemu su, primjerice, Njemačka ili Francuska bile skupe i opterećujuće.

Međutim, u skladu s MiCA-om primjenjivat će se zakoni na razini EU-a kojima će se poduzećima omogućiti da posluju na cijelom kripto tržištu EU-a s licencom izdanom u jednoj zemlji. Time će se povećati konkurentnost novoosnovanih poduzeća u EU-u i tržišni udio naspram nereguliranih konkurenata.

Nadalje, MiCA bi mogla potaknuti više institucionalnog usvajanja i aktivnosti na kripto i blockchain tržištu EU-a. Patrick Hansen, direktor strategije i politike EU-a u izdavatelju stablecoina Circle, izjavio je da će MiCA omogućiti europskim kripto tvrtkama brže širenje i rast, što će omogućiti licenciranim tvrtkama da nude svoje usluge na najvećem svjetskom jedinstvenom tržištu, s otprilike 450 milijuna ljudi.

- Pravna jasnoća potaknut će i inovacije među financijskim institucijama koje su prethodno oklijevale pokrenuti proizvode i usluge zbog regulatorne nesigurnosti. Osim toga, budući da je MiCA prvi sveobuhvatni regulatorni okvir za kripto imovinu iz velike jurisdikcije u svijetu, vjerojatno će privući znatan strani kapital i talent za regiju – rekao je Hansen.

Za Moritza Schildta, člana uprave Hanseatic Blockchain Instituta i Njemačkog blockchain udruženja, najveća prednost MiCA-e je u tome što će ‘stupiti na snagu već ove godine‘, pružajući EU-u priliku da pruži jedinstveni regulatorni okvir za kripto imovinu i povezane pružatelje usluga.

26. travanj 2024 10:04