Kripto
StoryEditor

Prema prijedlogu novog zakona mirovinski planovi u SAD-u mogli bi uključivati i bitcoin

23. Svibanj 2022.

U petak, 20. svibnja, zastupnik Byron Donalds predstavio je zakon koji bi Amerikancima omogućio da u svoje 401(k) mirovinske planove uključe bitcoin i većinu druge financijske imovine.

Prijedlog zakona pratitelj je senatskog zakona o financijskim slobodama iz 2022. godine. Izvorni prijedlog zakona sadržavao je identičan jezik, a predstavio ga je senator Tommy Tuberville 5. svibnja.

Oba zakona iznesena su kao odgovor na regulatorne smjernice koje je u ožujku objavilo američko Ministarstvo rada. Te smjernice savjetuju investicijska društva da ne dopuštaju kripto u 401(k) mirovinskim planovima.

Donalds je u priopćenju rekao da je komentare Ministarstva rada nazvao dalekosežnim i sveobuhvatnim nastojanjem da se centralizira vlast u Washingtonu i rekao da smjernice krše temeljna načela ekonomske slobode i slobodnih tržišta.

Donalds kaže da je njegov prijedlog zakona dobio potporu nekoliko članova Zastupničkog doma, uključujući Warrena Davidsona, Young Kim, Davida Schweikerta i Toma Emmera.

Kripto industrija je također izrazila potporu Zakonu o financijskoj slobodi. Blockchain Association i Komora digitalne trgovine citirani su u Donaldsovoj objavi.

Utjecaj na Fidelityev mirovinski plan

Uspjeh ili neuspjeh Zakona o financijskoj slobodi ima implikacije na Fidelity Investments, tvrtku koja je ranije najavila planove za ponudu bitcoina u svojim mirovinskim planovima ranije ove godine unatoč izazovima.

15. travnja Fidelity je izrazio protivljenje Ministarstvu rada. Fidelity je u svom pismu izrazio zabrinutost donošenjem pravila odjela, napisavši da 'učinkovito smatra odabir kriptovaluta nepromišljenim' u 401(k) planovima.

Bez obzira na ta pitanja, Fidelity je nastavio s planovima i najavio svoj račun digitalne imovine 26. travnja.

Demokratski članovi vlade uzvratili su toj objavi. Senatorice Elizabeth Warren i Tina Smith napisale su pismo Fidelityu 4. svibnja u kojem upozoravaju na 'značajne rizike od prijevare, krađe i gubitka' koji bi mogli proizaći iz opcije.

Nejasno je koliko drugih velikih tvrtki za upravljanje ulaganjima aktivno pokušava ponuditi bitcoin u sklopu mirovinskih planova. Međutim, zakoni uvedeni ovog mjeseca imaju za cilj spriječiti Ministarstvo rada da diktira koja će imovina biti dopuštena u 401(k) planovima, što znači da će ostati relevantni izvan kripta.

19. travanj 2024 13:45