Kripto
StoryEditor

Razlike između angel investitora i venture kapitalista

23. Veljača 2023.

Angel investitori i venture kapitalisti dvije su vrste privatnih ulagača koji osiguravaju sredstva za tvrtke u ranoj fazi i fazi rasta. Međutim, postoje neke ključne razlike između njih.

Tko su angel investitori?

Pojedinci visoke neto vrijednosti koji ulažu u tvrtke u ranoj fazi u zamjenu za kapital u poslu poznati su kao angel investitori. Često ulažu vlastita sredstva i zauzimaju aktivniji pristup ulaganjima, nudeći savjete i mentorstvo poduzećima koja podržavaju. Poznati angel investitori u kripto svijetu uključuju:

  • Roger Ver - poznat je kao ‘Bitcoin Jesus‘ i rani je investitor u bitcoin startupe, kao što su Blockchain.info, BitPay i Kraken
  • Barry Silbert - osnivač je i izvršni direktor Digital Currency Groupe, koja ulaže i stječe tvrtke povezane s kriptovalutama
  • Naval Ravikant -  suosnivač je AngelLista i uložio je u projekte kao što su MetaStable, Algorand i drugi
  • Charlie Lee - tvorac je litecoina i uložio je u niz drugih startupa povezanih s kriptovalutama

Tko su venture kapitalisti?

Ulagači koji financiraju startupe i poduzeća u ranoj fazi sa značajnim prostorom za rast poznati su  kao venture kapitalisti (VC). Često pripadaju profesionalnom investicijskom društvu ili fondu i obično ulažu veća sredstva od angel ulagača.

Oni dobivaju udio u tvrtki u zamjenu za svoja ulagačka sredstva, a često imaju pravo glasa o tome kako startup posluje. Kada tvrtka na kraju izađe u javnost ili bude stečena, VC-ovi se nadaju da će profitirati prodajom svog udjela. Neke poznate VC tvrtke uključuju: Andreessen Horowitz, Blockchain Capital, Coinbase Ventures, Digital Currency Group, Polychain Capital, Pantera Capital...

Razlike između angel investitora i venture kapitalista

1. Faza ulaganja

Angel investitori često ulažu u početnoj fazi prikupljanja kapitala startupa. S druge strane, venture kapitalisti često ulažu u poduzeća u kasnijoj fazi koja su već pokazala snažan potencijal rasta.

2. Veličina ulaganja

U usporedbi s venture kapitalistima, angel investitori često ulažu manje novca. Za razliku od VC-ova, koji bi mogli uložiti milijune dolara u tvrtku, angel investitori često ulažu između 10.000 i 100.000 dolara.

3. Uključenost u tvrtku

Angel investitori često usvajaju hands-off  strategiju i ne sudjeluju aktivno u poslovanju tvrtke. Naprotiv, venture kapitalisti često podržavaju upravljanje poduzećima u koja ulažu, strateški i operativno.

4. Izlazna strategija

Angel ulagači često imaju duži investicijski horizont i mogu povući svoj novac putem inicijalne javne ponude (IPO), spajanja ili preuzimanja. S druge strane, VC-ovi često žele prodati svoja ulaganja u razdoblju od pet do sedam godina putem IPO-a ili akvizicije.

5. Izvor sredstava

Pojedinci visoke neto vrijednosti koji ulažu vlastiti novac su angel investitori. S druge strane, venture kapitalisti nadziru novac za pojedince ili institucionalne ulagače visoke neto vrijednosti i koriste taj novac za ulaganja.

6. Tolerancija na rizik

Angel investitori općenito su spremniji preuzeti višu razinu rizika od venture kapitalista, koji su više usredotočeni na minimiziranje rizika.

7. Kriteriji ulaganja

Angel investitori mogu biti fleksibilniji u svojim investicijskim kriterijima, dok venture kapitalisti imaju strože kriterije i zahtijevaju od tvrtki da ispune određene ključne etape i ciljeve.

8. Diversifikacija portfelja

Angel investitori obično imaju raznolikiji portfelj, dok venture kapitalisti mogu imati koncentriraniji portfelj s naglaskom na određenu industriju ili sektor.

9. Nedostaci angel investiranja i venture kapitalista

Gore navedene razlike ističu pristupe i prioritete angel investitora i venture kapitalista u industriji kriptovaluta. Oboje imaju svoje slabosti, a startupi mogu odlučiti raditi s obje strane ovisno o svojim specifičnim potrebama i ciljevima.

10. Nedostaci angel investiranja uključuju:

Ograničena sredstva - angel investitori često ulažu manje novca od rizičnih kapitalista, što može ograničiti veličinu tvrtki koje mogu podržati

Nedostatak dubinske analize - prilikom donošenja investicijskih odluka, angel investitori mogu se previše oslanjati na instinkt i osobne odnose, što bi moglo povećati šanse za neuspjeh

Dugoročna obveza - angel ulaganja obično se vrše dugoročno i možda neće ponuditi izlaznu opciju ni investitoru ni startupu

11. Nedostaci venture kapitalista uključuju:

Velika očekivanja - ulagači u pothvate često imaju visoke standarde za startupe i mogu od njih zatražiti da postignu određene referentne vrijednosti i ciljeve

Kratkoročni fokus - venture kapitalisti često su potaknuti na realizaciju svojih ulaganja u određenom vremenskom okviru i često imaju navedenu izlaznu strategiju

Kontrola – venture kapitalisti mogu imati malu utjecajnu moć na važne odluke u tvrtkama koje financiraju

26. travanj 2024 01:04